hirdetés

Brutálisan terjed a HIV. Az egymilliomodik beteget, egy 26 éves dél-oroszországi nőt szerdán vették nyilvántartásba. A vírussal fertőzöttek száma akár 1,5 millió is lehet, ami azt jelenti, hogy a lakosság egy százaléka HIV-beteg Oroszországban. Sajnos Magyarországon is hasonló HIV-bummra lehet számítani, mert a prevenciós kampányok, figyelemfelhívó események jó pár éve megszűntek.

HIV

Oroszországban robbant a HIV-bomba. Brutális méretekben nőtt a betegek száma.

Vagyim Pokrovszkij, az AIDS-megelőzési orosz szövetségi tudományos módszertani központ vezetője közölte, hogy a megbetegedés üteme is rekordmagas. Pokrovszkij szerint Oroszország annak a határán van, hogy a HIV általános járvány legyen. De egyes területeken már most is HIV-járvány tombol.

Oroszországban 1987 óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, 204 ezer ember halt meg a betegségben. Pokrovszkij szerint 2015-ben 95 ezer új megbetegedés történt, ötezerrel több az előző évhez képest.

Sajnos Magyarországon is hasonló bummra lehet számítani, mert a HIV-problémával az állam nem foglalkozik. Hosszú évek óta nincs pénz a megelőzésre, a figyelemfelhívó kampányokra, és sajnos mindezt tetézi, hogy a tűcsereprogram is leállt.