hirdetés

Putyinék az orosz–török diplomáciai vita miatt inkább a Törökországot kikerülő Déli Áramlat gázvezetéket építenék meg, persze csak akkor, ha Európa garantálja a stabil keresletet az orosz gázra.

Déli Áramlat

A Déli Áramlat tervezett csővezeték a Fekete-tenger alatt szállítana orosz földgázt Bulgárián keresztül (Törökország kikerülésével) Délkelet-Európába.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter bejelentette: „Álláspontunk egyszerű, korábban is ismert volt: ha Bulgária és az Európai Bizottság hivatalosan is megerősíti érdeklődését és garanciákat vállal arra, hogy egy ilyen tőkeigényes infrastruktúra ki lesz használva, akkor vállaljuk az építést és a szükséges gázmennyiség szállítását” .

Vlagyimir Putyin orosz államfő 2014. december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől és Törökország felé viszi az orosz gázt. Tavaly januárban ki is jelölték a Török Áramlat nevet viselő gázvezeték útvonalát, amely 660 kilométer hosszan a Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet.

A vezeték építését azonban az év végén felfüggesztették az Oroszország és Törökország között kirobbant diplomáciai-politikai válság miatt, ráadásul gazdasági viták is nehezítették a projekt előrehaladását.