hirdetés

Elkezdődött a több száz tanú kihallgatása az ORÖ kétesnek vélt milliárdos pénzköltéseinek az ügyeiben költségvetési csalás miatt. A Híd a munka világába körüli gyanús uniós pénzköltésekre is választ vár az adóhivatal. Mindez jó hír, bár sokak szerint nem az ügyben leginkább érintetteket idézték be. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a szervezetet a kérdéses időszakban vezető miniszterelnök tanácsadót Farkas Flóriánt csak a végén idézi be a NAV nyomozástaktikai okok miatt.

ORÖ-nolTöbb forrásunk is megerősítette, hogy 150-200 embert is beidézhettek az ügyben: roma képviselőket, a roma önkormányzat több képviselőjét, munkatársát, családtagokat és külsősöket. Az ügyben az adóhatóság Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán folyik nyomozás.

A tanúként beidézett érintetteknek a kihallgatásra magukkal kellett vinniük a miniszterelnök romaügyi tanácsadójának, Farkas Flóriánnak a regnálása alatti időszakban kapott dokumentumokat, megbízási szerződéseiket, vagy a munkaviszonyukkal kapcsolatos dokumentumokat. Az ügyben tanúként Farkast még nem idézték be, ami érthető, hisz a legvégén kell majd őt meghallgatni vagy utódját, s dönteni arról, hogy meggyanúsítják-e vagy sem.

Vajda László képviselő elmondása szerint a nyomozók a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezettel és az Út a szakmaválasztáshoz című projekttel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a módszertani központban foglalkoztatott képviselőknek és külsősöknek mi volt a feladatuk, milyen munkákat végeztek, kik voltak a vezetők. A NAV munkatársai azt is megkérdezték a képviselőktől, hogy tudtak-e a Híd a munka világába projekthez megvásárolt irodákról, tudják-e egyáltalán, hogy melyik városban vásároltak ilyen ingatlanokat.

Mint arról már mi is beszámoltunk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma rengeteg szabálytalanságot tárt fel az ORÖ gödöllői, pécsi, salgótarjáni és zalaegerszegi irodái bejárása során, amelyeket a szövetkezeti projekt keretein belül vásároltak. De Budapesten is olyan jócskán túlárazott központi irodát vettek, amely eleve alkalmatlan volt a pályázatban vállat funkciók betöltésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte, hogy ezen szabálytalanságok gyanúja miatt is elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusban költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, az ORÖ Gellérthegy utcai ingatlanában pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot. A szerződések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezető Farkas Flórián és az akkori hivatalvezetője aláírása található.