hirdetés

Kiderült miért vették őrizetbe az Országos Roma Önkormányzat elnökét Agócs Jánost a nyomozó ügyészek. A szervezet vezére saját posztját bocsátotta árúba és úgy tűnik épp a pénzátadáskor érték tetten. Az elnök előzetes letartóztatását kérték az ügyészek és minden bizonnyal a bíróság ennek helyt is ad, mert Agócs nem tett semmilyen vallomást.

 

Az ügyészségi nyomozók gyanúja szerint saját elnöki posztját adta volna át harmincmillió forintért a szerdán őrizetbe vett Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Így az ügyészségi nyomozók hivatali vesztegetés – hivatalos személy által elkövetett – elfogadásának bűntettével gyanúsította meg az Országos Roma Önkormányzat elnökét. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozói által beszerzett információk alapján szerint az őrizetbe vett elnök a megalapozott gyanú szerint 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja nekik saját vezetői tisztségét – közölte Központi Nyomozó Főügyészség.

Érdekes, hogy az ügyészség a közszereplő elnök nevét sem említi egyik közleményében sem.

A KNYF közleményében azt írta, hogy az ORÖ elnökének az ajánlatának a lényege szerint,  18 millió forint járt volna a lemondáskor azonnal, a fennmaradó 12 millió forintot pedig 2022 decemberéig kellett volna átadni neki az új elnökjelöltnek. Az őrizetben lévő Agócs azt is vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénz átadóját bízza meg és közreműködik az illető elnökké választásában.

Nos ez így elsőre pestiesen mondva parádés üzlet. Kár, hogy ez így nem igazán törvényes.

A nyomozó ügyészség az eddigi beszerzett adatok alapján elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki és indítványozza letartóztatásának elrendelését. A kényszerintézkedésről pénteken dönt a bíróság – írták.  A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen – közölték. A szerdai bűnügyi akcióról az ügyészség két fotót is közzétett, az egyiken a megbilincselt gyanúsított látható, a másikon egy mappa, amelyben jelentős mennyiségű készpénz látható.

Azaz Agócsot tetten érték az ügyészségi nyomozók ami több mint kínos. Az Esti Újság úgy tudja, hogy mivel Agócs mindent tagadott és vallomást sem tett ezzel alá is írta előre az előzetes letartóztatásának az elrendelését. Amennyiben az ORÖ megbukott elnöke beismerő vallomást tett volna úgy minden bizonnyal enyhébb kényszerintézkedéssel megúszhatta volna.