hirdetés

Úgy tűnik, hogy az iskolák fenntartása mellett az intézmények üzemeltetése is már állami kézbe kerül. Ráadásul az önkormányzatok meg lesznek adóztatva, egyfajta szolidarítási hozzájárulást kell fizetniük. Az idegenforgalmi adóhoz pedig már csak egy forintot ad az állam.   

magyar forint

Palkovics László korábban a hvg.hu-nak azt mondta, az iskolák teljes államosítása után az önkormányzatoknak már nem kell hozzájárulást fizetniük a működéshez. Most úgy tűnik, mégis kell. A Világgazdaság szerint ugyanis megadóztatják majd az önkormányzatokat szolidaritási hozzájárulás címén. A lap azt írja, az önkormányzatoknak majd adóerő-képességük szerint kell fizetniük a hozzájárulást. A pénzt az önkormányzatnak egyébként járó normatív finanszírozásból vonják majd le, a kormány ebből a forrásból összesen több mint 21 milliárd forintra számít.

A lap szerint a gazdagabb kistelepülések járnak majd rosszabbul, a szegényebb nagyvárosok pedig jobban jöhetnek ki ebből a hozzájárulásból.

Csökkentenék még az önkormányzatok egyéb juttatásait is, a kormány 1,55 forint helyett csak 1 forintot ad majd az idegenforgalmi adóhoz. Ezzel főleg a főváros és a Balaton-parti települések járhatnak rosszul.

De még mindig nincs vége az önkormányzatok adóztatásának. 300 millió forinttal csökken az önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási feladatainak támogatása, és a rendkívüli támogatási keretet is 25 milliárdról 11 milliárdra csökkentené a kormány.