hirdetés

Bárándy, a legnyugodtabb baloldali honatya kiakadt a közmédiára. Nem csodálkozunk rajta, hisz a közpénzen működő Magyar Távirati Iroda megtagadta egy közleményük kiadását. Az MTI elméletileg és gyakorlatilag sem válogathat a pártok közleményei között, nincs mérlegelési joga, épp emiatt lenne független többek között, de nem az, úgy tűnik.  Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke ezen példátlan eset miatt a médiahatósághoz fordul.

 barandy-gergely

A baloldal, de talán az egész Parlament legnyugodtabb, legmegértőbb, legjobban kompromisszumokra törekedő képviselője Bárándy Gergely. Akit most rendesen kihozott a sodrából a közmédia. Igen, a volt igazságügy-miniszter fia, Bárándy sincs hozzászokva, hogy a közmédia, azaz az MTI válogat a pártok közleményei között, és ami nekik vagy vezetőiknek nem tetszik, azt nem adják ki. Az MTI egyébként jó emberrel packázik, hisz Bárándy egyik fő területe épp a médiajog, és nála aligha ért más jobban a médiaszabályozáshoz, a médiára vonatkozó törvényekhez. Azaz az MTI úgy tűnik, rendesen meg lesz leckéztetve médiajogból és szólásszabadságból.

Bárándy Gergely elmondta, ha a médiahatóság visszautasítja panaszukat, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert szerinte a hírügynökség az alapvető emberi jogokat, így a szólás- és a sajtószabadságot sérti. Hozzátette: a strasbourgi bíróságon azt szeretnék elérni, hogy a magyar kormány olyan szabályozást alakítson ki, hogy a közpénzből fizetett hírszolgáltatók ne lehessenek monopolhelyzetben, és a jogszabályok kényszerítik őket az objektív tájékoztatásra.

Elmondása szerint a visszautasított közleményük azt a gyakorlatot tette szóvá, hogy a nemzeti hírügynökség megtagadja azoknak a közleményeknek a közlését, amelyek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gazdálkodását, működését vagy tájékoztatási gyakorlatát kritizálják. Hozzátette: hasonlóan „cenzúráz” az MTI, amikor Orbán Viktor barátainak, rokonainak korrupciógyanús ügyeiről van szó. Bárándy Gergely azt mondta, az eljárás sérti a közszolgálatiságot is, és akadályozza a magyar embereket az objektív tájékozódásban. Ez Vlagyimir Putyin orosz elnök módszere: a kormány kritikusait meg kell próbálni elhallgattatni.