hirdetés

Veres János elmondta, hogy a 2800 ESZOSZ károsult kálváriája közel egy éve tart. A minden valószínűség szerint Fidesz-csókos szövetkezet által becsapott, átvert emberek sorsa tavaly június óta rendezetlen, ügyükben gyakorlatilag semmi sem történt. A szövetkezet vezetői időközben felszívódtak, az elmúlt év októberében megindult a végelszámolás az ESZOSZ ellen. Az ORÖ botránya, a „Híd a munka világába” és ez rémisztően hasonlít egymáshoz. Ráadásul mindkettő esetben az uniós pénzek egyfajta lenyúlásáról szólt. 

veres-eszosz

Úgy tűnik, az ESZOSZ vezetői, akik minden valószínűség szerint nem jártak rosszul, büntetlenül megússzák, hiszen a kormányt különösebben nem izgatja, hogyan is lehetett eltüntetni százmilliókat, miért nem valósult meg a hátrányos helyzetű, alacsony képzettségű emberek foglalkoztatására kiírt EU-s pályázat. Úgy látszik, a NER világában büntetlenül lehet még akár lopni is, ha az érintettek hűségesek a Fideszhez. Hogy közben nyomorban, éhezve tengődik 2800 magyar ember és családjuk, a kormányt nem érdekli.

A Szabolcs-Szatmár megyei pártelnök elmondta, a munkavállalók nagy részének a munkajogi helyzete nem rendeződött, így lényegében munkát sem tudnak hivatalosan vállalni, közmunkára sem jogosultak, és nem kaphatnak foglalkoztatást helyettesítő támogatást sem. Sokuk papírjai még mindig a végelszámolónál vannak.

Vannak, akik hozzájutottak a papírjaikhoz, a többség azonban nem. Bért az elmúlt 11 hónapban nem kaptak, így legális jövedelme a családok többségének nincs. Időközben voltak, akik közmunkához jutottak, de az elszámolás köztük és a cég között nem történt meg, hiszen a szövetkezetnek talán egy fillér sincs a számláján. A munkaügyi hatóságok széttárják a karjukat, mondván, ők nem tehetnek semmit. Ebben az ütemben a 2800 család sorsa még 2016 végén is, a mostanihoz hasonlóan, rendezetlen lesz.

Veres János úgy fogalmazott: Az ESZOSZ-ban történtek nagyon hasonlítanak a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezetről olvasottakhoz. Ott is egy jó célt kívántak megvalósítani, de a pénz túlnyomó többségét presztízsberuházásokra és személyi kiadásokra költötték, az eredeti célból semmi sem valósult meg. Vajon véletlen-e a hasonlóság, netán mindkét szövetkezet hasonló céllal, az EU-s pénzek lenyúlásának a szándékával jött már eredetileg is létre? Veres nem érti, hogy miért nem vizsgálódik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, miért közömbös a kormány, pedig közpénzről, milliárdokról, és legfőképpen emberi életekről van szó.

A megyei elnök követelte, hogy a kormány hozzon létre segélyalapot, részesítse gyorssegélyben a károsultakat, akiknek a névsora minden megyében a munkaügyi központok rendelkezésére áll. Egy ilyen segélyalap létrehozása nem ütközik semmilyen jogszabályba, erre lehetősége van a kormánynak. Hiszen így tettek akkor is, amikor például a focira csoportosítottak át 800 millió forintot. Ezt követően a kormány, a munkaügyi központok és végelszámoló közösen tisztázzák a munkavállalókat megillető elmaradt munkabérek nagyságát, és azt a kormány még az év első felében, a bérgarancia-alapból térítse meg. Ez a legkevesebb, amit meg kell tenniük!

Huszka Imre elmondta, hogy az ESZOSZ-károsultakkal történtek szomorú látlelete az elmúlt hat évnek, kiderült, olyan országban élünk, amikor már a magukat szociálisan érzékenynek beállító urak és hölgyek a szegénytől is lopnak.

A sajtótájékoztatón beszélt a Fidesz hozzáállásáról. Elmondta, 2015. augusztus 11-én a Hajdú-Bihar megyei ESZOSZ-károsultak névvel, címmel nyílt levélben kérték a megye kormánypárti képviselőinek a segítségét. Erre a mai napig nem érkezett válasz, a Fidesz megyei képviselői számára érdektelen, hogy a megyéből közel 1000 emberrel és családjukkal mi történik. Úgy fogalmazott: kérdezem Pósán úrtól, személy szerint mit tett azért, hogy a becsapott embereknek a kormány igazságot szolgáltasson, találkozott- e egyetlen ESZOSZ-károsulttal is az elmúlt hónapokban?

De ezt kérdezhetném Tasó úrtól, akinek a választókerületéből a legtöbb érintett van, vagy éppen Kósa Lajostól, akitől külön is kérték tavaly októberben a károsultak, hogy fogadja őket. Valószínűleg akkor kereshette a frakcióvezető úr a szórvány magyarságot, s közben elfeledkezhetett arról, talán illene válaszolni. A megye fideszes képviselői elégtelenre vizsgáztak szociális érzékenységből, emberségből megbuktak.

Sajnos ugyanez mondható el a kormányzati szervek hozzáállásáról is. A károsultak mindenütt közömbösséggel találkoztak, látszott, hogy az illetékesek nyűgnek tekintik őket. A   Miniszterelnökség és az Emmi vizsgálata még tavaly augusztusban több súlyos szabálytalanságot tárt fel az ESZOSZ-nál, ezért  a minisztérium szeptemberben felbontotta  a támogatási szerződést a szövetkezettel. Az akkori közleményük szerint a minisztérium a munkavállalók helyzetének rendezése érdekében kormányzati szervek közötti egyeztetést kezdeményezett.

Azóta eltelt nyolc hónap, az egyeztetések valószínűleg még tartanak, mert a 2800 ember továbbra is a lét és nemlét határán tengődik.

(Forrás: MSZP-közlemény)