hirdetés

Miután a Greenpeace megkondította a vészharangot Gyömrőn, a régi PEVDI-gyárnál észlelhető mérgező anyagok miatt, megkerestük a városvezetést is. A Pest megyei település  Önkormányzata az elmúlt másfél évtizedben kiemelten kezelte az egykori PEVDI-telep területének ügyét. Tették mindezt annak ellenére, hogy teljes egészében magánterületről van szó, valamint úgy, hogy az önkormányzat nem rendelkezik az ellenőrzéshez vagy egyéb vizsgálathoz szükséges hatósági jogkörökkel sem. Ennek ellenére a korábbi veszélyhelyzet alkalmával a város vállalta az elhárítását (a kilyukadt hordók kapcsán) és rendezését, valamint a néhány éve lezajlott kármentesítés és veszélyes hulladék elszállítása kapcsán is közreműködtünk, segítve a telep tulajdonosát.

 

gyomor-pevdiA Greenpeace megkondította a vészharangot Gyömrőn az egykori PEVDI-telep környékén észlelt veszélyes anyagok koncentrációja miatt. A környezetvédők szerint nagy a baj.

A telep mellett állítólag az Annahegyi útnál lévő szeméttelepre is került a PEVDI mérgező hordóiból. Éppen ezért a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordultak a Greenpeace szakemberei. Szerkesztőségünk megkereste a városvezetést is, hogy mit fognak tenni és miben tudnak segíteni, hogy a vizsgálatok mielőbb megindulhassanak.

– Az itt élő lakosaink egészsége és biztonsága szempontjából fontosnak tartjuk a telep teljes körű kármentesítését. A Greenpeace által közölt adatok valóságtartalmát megítélni nem tudjuk, ebben az ügyben megkereséssel fordulunk az illetékes, és eljárni köteles Pest Megyei Kormányhivatalhoz. Tájékoztatásuk függvényében dönthet a városvezetés arról, hogy milyen lépéseket tesz az ügy kapcsán, ám igen szűk területen mozgunk, tekintve a jogkörök és illetékesség hiányát.

Szerencsére városunk vízbázisának kútjai nincsenek veszélyben, így a lakossági vízszolgáltatás minősége továbbra is kifogástalan.

Gyömrő Város Önkormányzatának célja, hogy az egykori vegyi művek területe teljes mértékben hulladék- és károsanyag-mentes legyen, egyúttal a talajban se legyenek a korábbi termelésből származó veszélyes anyagok. Ahogy korábban, úgy a jövőben is teljes mértékben együttműködünk a terület tulajdonosával, valamint az illetékes szakhatóságokkal a probléma megoldásában, amennyiben ebbe bevonnak minket – közölte Hauser Antal sajtófőnök az Esti Újsággal.