hirdetés

Ville Itälä az unió csalás elleni hivatalának vezetője Magyarországra készül. Legfőképp Polt Péterrel egyeztetne , hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú OLAF vizsgálat hátterében.

Az igazgató azt mondta, már fel is vette a kapcsolatot a Legfőbb Ügyészséggel. A budapesti tárgyalás céljairól azt mondta, javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti.

2018-ban Magyarországon indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében. A friss OLAF-jelentésből pedig az derült ki, hogy Magyarországgal fizettetné vissza arányaiban a legtöbb pénzt az OLAF: a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát tartja problémásnak.

Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellenne megoldást találnunk ezekre” – mondta Itälä az Euronewsnak.

Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget és kifejezetten Poltot, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem folytatott le alapos vizsgálatokat különféle gyanús ügyekben, de legfőképp a kormány közeli ügyek fura lezárása verte ki a biztosítékot.