hirdetés

Az érinthetetlen MNB ?
2014-05-26 09:55

Nem nyomoznak az MNB-s ügyek miatt. Mint ismeretes az Együtt-PM hűtlen kezelés miatt tett feljelentést, miután lapinformációk szerint a nemzeti bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre vagy a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. A rendőrség nem vizsgálta érdemben az állításokat.

Elutasította a rendőrség, hogy érdemben vizsgálja az Együtt-PM feljelentését, amelyet a szövetség hűtlen kezelés gyanúja miatt tett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) indokolatlannak tartott kiadásainak ügyében – közölte Pápa Levente, a pártszövetség gazdaságpolitikusa .

“A hatóságok ismét jól teljesítettek. Ezúttal 27 nap alatt (amibe belefért egy feljelentéskiegészítés is) sikerült megszüntetni az eljárást” – írta közleményében a politikus, utalva arra, hogy márciusban 17 nap alatt utasították el feljelentését, amelyet Matolcsy György ellen tett.

“Az érdemi vizsgálat most sem történt meg, de ez nem tántorít el minket attól, hogy továbbra is a közpénzek felhasználásának éber őrei legyünk. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy előbb-utóbb meginduljanak az eljárások ezekben az ügyekben.”

Bruegel-festmény és drága hegedű

Április közepén az Index – MNB-s informátorra hivatkozva – arról írt, hogy a bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre vagy a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. A költségeket végső soron az adózók állják, a parlament pedig nem ellenőrizhet. Ahogy a jegybank más testületei sem – írta a portál.

Az Index idézte az jegybank felügyelőbizottságának jelentését, amely szerint az óriási keretösszeggel elindított ingatlanprogram mellett semmilyen stratégia nincs.

A MNB a cikkre reagálva közölte: büntetőfeljelentést tesz az Index hírportál “hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas” állításai miatt.

A jegybank közleménye szerint az Index cikke ellenőrizetlen jegybanki költésekről ír, a valóság ezzel szemben az, hogy a jogszabályok által meghatározott keretek között az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását, emellett a jegybank felügyelőbizottsága mint folyamatos tulajdonosi ellenőrző szerv már ebben az évben is több alkalommal ellenőrizte az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiáját