hirdetés

Elismerte az EMMI illetékese, amit már mindenki tudott, hogy idén lőttek az érettséginek. Legalábbis a szóbelinek. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt az érettségi vizsgákról beszélt. Érthetetlen az EMMI tervezete mert a mai technikai eszközökkel simán lehetne élőben szóbeli, vagy írásbeli érettségit vagy előrehozott érettségit végezni. A diákokkal pedig nem lenne kitolva. Fura, hogy az EMMI állítólagos szakmai vezetése nem azon fáradozik, hogy egy problémát miképp oldjon meg, hanem inkább halaszt és mások több mint 100 ezer diák kárára dönt.

 

Elmondta, azt javasolják a kormánynak, hogy kizárólag az írásbeli érettségi vizsgákat tartsák meg, szóbeli vizsgák csak azon tárgyak esetében legyenek, amelyeknél nincs írásbeli.

Az államtitkár szerint ezzel a módszerrel 14 nap alatt végezni lehetne az érettségivel, ami a legkevesebb kontaktussal járna. Maruzsa arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt aki nem felvételizik, az visszaléphet az érettségitől, és jövőre vizsgázhat.
Egyben törölnék azoknak a jelentkezését, akik előrehozott érettségit terveztek, így 30 ezerrel kevesebb érettségiző lenne. Tehát 113 ezer helyett valamivel több mint 70 ezer vizsgázó.

Azt is elmondta, hogy akinek pénzbe került a felvételi jelentkezés, és visszalépne a járvány miatt, annak az állam visszatéríti a jelentkezése díját.

Kiemelte, erről egyelőre a kormány nem döntött, várhatóan, ez jövő szerdára várható. De az eredeti terveknek megfelelően május 4-étől tervezik az írásbeli érettségik megtartását.

Így minden érettségizővel vagy előrehozott érettségizővel ki lett tolva. Főként azért, mert az írásbeli előrehozott érettségik már lezajlottak. Az akadályt sikerrel vevő diákok pedig nem tudják mi lesz velük, mire számíthatnak. Az EMMI döntése picit érthetetlen, és fura, mert a mai technika révén ( videotelefon, Skype, etc..) távolról simán lehetne szóban érettségizni, és így befejezni az előrehozott érettségit is. Ezen megodlással pedig a diákok helyzetét meg lehetne oldani, nem lenne velük kitolva, nem veszne kárba a tanulásba fektetett idejük és talán nem a koronavírus és az otthonlét egyre nehezebb nyűgjeivel foglalkoznának.

Persze lehet velünk van a baj. Lehet de egy felelős szakembernek a diákok érdekeit kellene nézni és a megoldást megtalálni, kidolgozni. Mi így véljük és talán több mint százezer diák és család szintén így vélekedik.