hirdetés

Nem erre számított az MNV vádlott vezére, Tátrai Miklós. Súlyosan elmeszelték első fokon ugyanis a Szolnoki Törvényszéken, ahol a Gyurcsány-kormány idején, a Velencei-tó mellé tervezett kaszinóberuházás telekcsereügylete kapcsán indult még büntetőeljárás. Tátrai Miklós, a nemzeti vagyonkezelő volt vezére négyéves büntetésénél sokat nyomott a latban a bírósági ítéletnél, hogy a „befektető érdekét az állami érdekek elé helyezte”. Tátrai az ítélethirdetés után nem titkolta, hogy anno felajánlották neki, hogy ha Gyurcsány Ferencre terhelő vallomást tesz, akkor az ellene indult mostani büntetőeljárást megúszhatja.

tátrai MNV ítélet

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált büntetőperben szerdán első fokon a Szolnoki Törvényszék. Császy Zsolt, az MNV egykori értékesítési igazgatója, az ügy másodrendű vádlottja három év hat hónap letöltendő börtönt kapott.

Markó Andreát, aki a Gyurcsány-kormány pénzügy-minisztériumi államtitkára volt, és F. Zsolt értékbecslőt viszont felmentették. V. Bálint ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélték, amely a hatszázezer forint meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre változik a bíróság ítélete alapján.

A büntetőügyben eljáró Szolnoki Törvényszék Tátrait, az elsőrendű vádlottat – aki a Gyurcsány-kormány pénzügy-minisztériumi államtitkári székéből került a nemzeti vagyonkezelő élére 2007-ben – és Császy Zsolt másodrendű vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. Császyt mint bűnsegédet ítélték el, s a vagyonkezelő értékesítési igazgatóját magánokirat-hamisításban is bűnösnek találták. Büntetésükbe a fogva tartásban eltöltött időt beszámítják. Tátrait és Császyt 2010 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba, ám velük szemben három hónap után megszüntették a kényszerintézkedést.

A szabadságvesztés kiszabása mellett mindkettőjüket négy évre tiltották el a közügyek gyakorlásától. Sólyomváriné Csendes Mária bíró az ítélet indoklásában elmondta: súlyosbító tényezőként vették figyelembe Tátrai Miklós esetében, hogy az izraeli kaszinóbefektető érdekét az állami érdekek elé helyezte. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a bűncselekmény kísérleti szakaszban maradt, és az elkövetés óta hosszú idő telt el. Tátrainál figyelembe vették, hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a másodrendű vádlott esetében pedig a bűnsegédi magatartást és a büntetlen előéletet. Az első-, a másod- és az ötödrendű vádlott védője felmentésért fellebbezett. Az ügyész az ítélet ötödrendű vádlottra vonatkozó részét tudomásul vette, a többi vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett. Az ítélet nem jogerős.

Tátrai Miklós az ítélethírdetés után nem titkolta, hogy meglepte a döntés, és beszélt arról is, most szépen nyugodtan pihenhetne és élvezhetné az életet, ha a miniszterelnökre, Gyurcsány Ferencre terhelő vallomást tett volna.

„Burkoltak közölték, hogy ha és amennyiben terhelő vallomást teszek a miniszterelnökre, akkor nincs ügy ellenem. De nem tehettem ilyet, hisz Gyurcsány Ferenc semmilyen utasítást nem adott, nem közölte, milyen döntést hozzunk. Persze mindezt bizonyítani nem tudom, de ez megtörtént, és kaptam ilyen ajánlatot” – mondta Tátrai Miklós az ATV-ben.