hirdetés

Már az ital, kávé és szendvics és egyéb élelmiszer-automaták is online pénztárgépekkel lesznek ellátva. Megjelent a pénteki Magyar Közlönyben a nemzetgazdasági miniszter azon rendelete, amely beköti az élelmiszer-automatákat is a NAV-hoz. A szakemberek szerint ezen termékek drágábbak lehetnek.
Toutists walking around the Maine Avenue Fish market in Washington, D.C., purchase water from a vending machine, Washington, DC, July 31, 2009.           AFP Photo/Paul J. RichardsA rendelet szerint automata felügyeleti egységet (AFE) kell beszerelni az élelmiszer-automatákba.
Az AFE – a rendelet szerint – az automatába szerelt elektronikus adattároló és adatkommunikációs egység, amely a felügyeleti szolgáltató informatikai rendszerének részeként biztosítja és ellátja az automata és a NAV közötti titkosított adatkommunikációt.
Az automata üzemeltetőjének kötelező olyan felügyeleti szolgáltatóval szerződni, amely biztosítja az adatok rögzítését és továbbítását a NAV-nak.
Az üzemeltetőnek a szolgáltatásért AFE-nként havonta legfeljebb nettó 5000 forint díjat kell fizetni a felügyeleti szolgáltatónak. (Ez a hatósági ár a minimális felügyeleti szolgáltatásra terjed ki, ezenfelül egyéb szolgáltatásért kérhet pénzt a szolgáltató.)
A rendelet 2017. január elsején lép hatályba.
A felügyeleti szolgáltatásba nem beköthető automata üzemeltetése után évente 150 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. (Ilyen gépet csak 2018. január 1-jéig lehet üzemeltetni.)
Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke korábban a rendelettervezet kapcsán azt nyilatkozta, hogy szerinte növekedni fog a feketegazdaság az automatapiacon, csökkennek az állami bevételek és számolni kell a bevezetési problémákkal, mint az online pénztárgépeknél. A szövetség elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az intézkedésnek köszönhetően sokkal drágább lesz az automatás kávé és a csokoládé.

(Fotó: AFP)