hirdetés

A Nagy-Britanniában dolgozó magyaroknak a most élvezett jogaikról csak akkor nem kell lemondaniuk a Brexit megvalósulása után, ha az unióban élő 1,2 millió brit állampolgárnak is megmaradnak eddigi EU adta előnyei.

BrexitA Nagy-Britanniában letelepedő és munkát vállaló külföldi EU-polgárok jogai nem változtak azután sem, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre szavazott, Nagy-Britannia távozása után azonban e jogok garantálása csak viszonossági alapon lehetséges – mondta James Brokenshire, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára.

James Brokenshire az alsóházban, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: továbbra sem lesznek azonnali változások a külföldi EU-bevándorlók jogosultságaiban. – Nem lenne bölcs dolog azonban, ha a brit kormány hosszú távra szóló garanciákat adna e jogok érvényesülésére, még mielőtt az EU-társállamoktól hasonló biztosítékokat kap arra, hogy a más uniós országokban élő 1,2 millió brit állampolgár jogai sem csorbulnak Nagy-Britannia kilépése után – tette hozzá.

A lisszaboni szerződés szerint két évet vesznek igénybe a kilépési tárgyalások, hogy Nagy-Britannia milyen módon fogja elhagyni az Európai Uniót, csupán ez idő után fog realizálódni.