hirdetés

Brutális áttörés és feltehetőleg hatalmas biznisz is lesz az érző művégtag. Egy amerikai fejlesztésnek köszönhetően hamarosan a művégtaggal élők is közel ugyanúgy érezhetnek majd, mint ép társaik. Hiába, ezek az amcsik tudnak valamit, ha szeretik őket, ha nem itt kis hazánkban.

bionikus kéz

A napokban jelentette be a DARPA, azaz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásért felelős részlege, hogy sikeresen tesztelte az első olyan végtagprotézist, ami képes a természeteshez nagyon hasonlító érzésként visszaadni az érintést. A teszt során az új művégtag viselője képes volt megmondani, épp melyik ujjához érnek hozzá, még akkor is, ha egyszerre kettőt érintettek meg a szakemberek. A gondolatvezérelt kar titka a szenzorokban rejlik, amelyek minden érintés alkalmával apró elektromos jelet küldenek az agyba, így keltve olyan érzést, mint amikor a valódi bőr ér hozzá egy tárgyhoz.

A sikerek ellenére a szakemberek úgy látják, még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy tökéletesíteni tudják a technológiát. Az érzékelők egyelőre nem az egész kézen, csupán az ujjaknál működnek, és a hőérzékelés sem megoldott még, amit mindenképpen szeretnének orvosolni.