hirdetés

Ámulunk és bámulunk, hogy mi történik a sztrájkoló tanárokkal. Simán kirúgják őket, mert élnek az alkotmányos jogukkal és ennek hangot is adnak. Nem tudjuk, hogy sírjunk-e vagy kínunkban nevessünk ezen. Persze a vasszigor a belügyminiszter részéről érthető, de a pedagógusok nem rendőrök, nem egy fegyveres testület tagjai, ahol erőt kell mutatni, azaz nem biztos, hogy így kell. A Karinthy Frigyes Gimnázium hat tanárának a kirúgása bizony borzolja a kedélyeket és ez csak olaj volt a tűzre.

 

Rendkívüli szünetet rendeltek el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban azután, hogy az iskola hat tanárát elbocsátották polgári engedetlenség, vagyis a részvétel miatt a magyarországi pedagógusok hónapok óta tartó tiltakozó akcióiban – értesült a Népszava.

Szerdán kora délután egy belügyminisztériumi közleményből derült ki, hogy három budapesti gimnáziumból összesen nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenségért. A hat karinthys mellett hasonló sorsra jutott a Vörösmarty Mihály Gimnázium egyik angol szakos tanára és az Eötvös József Gimnázium egyik biológia szakos tanára is.

A bejelentést hatalmas felháborodás követte, szerda este több százan tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt, a Széchenyi téren, a demonstráción pedig a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanára, Berta Beáta közölte, hogy a pedagógusok nagy része csütörtöktől határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezd.

Korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester egy Facebook-posztban azt írta, hogy az önkormányzat félretett 10 millió forintot a tiltakozó akciókban résztvevő pedagógusoknak, ő pedig a képviselő-testület elé viszi a kérdést, hogy a most kirúgott hat tanár részesüljön 1-1 millió forintos támogatásban ebből a keretből. Az iskola pedagógusait a múlt héten kerületi díszpolgári címre is felterjesztették.

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban zajló tiltakozás régóta szúrja a Külső-Pesti Tankerületi Központ szemét, azóta biztosan, hogy az iskola október 5-én beszállt a pedagógusok világnapján rendezett megmozdulásokba, egyik tanára pedig közzétett egy videót arról, hogy bár magyarországi és nemzetközi tanulmányi versenyeken kiválóan szereplő diákjai vannak, az épület folyamatosan beázik, penészedik és pusztul.

Október 6-án Hutai László igazgatót be is hívták a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadott neki 24 névre szóló levelet azzal, hogy azokat adja át annak a 24 tanárnak, akik részt vettek az október 5-én polgári engedetlenségi akcióban . Másnap több százan, pedagógusok, szülők és támogatók a tankerület épületéhez vonultak, hogy személyesen Rábel Krisztinától vegyék át a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak címzett levelet, mert még erre sem volt képes a tankerült tejhatalmú úrnője, ami azért beszédes.

Az is beszédes és fura, hogy miképp lehet egy tankerületi vezető olyan személy, aki a kormánypárt képviselőjelöltje volt ? Azaz politikai kádert kinevezni egy mostanság kényes, puskaporos hórdónak is nevezhető szervezet egy tankerület élére felelőtlenség, sőt mondjuk ki súlyos hiba. Egy tankerület élére azt gondoljuk nem pártszimpátia alapján kell kinevezni, hanem csakis szakmai alapon, rátermettség alapján, mert abból csak rossz dolgok kerekednek ki. Hisz egy bukott politikus természetesen védi szeretett pártját, hisz ők adtak neki állást, de így objektívan érvelni, problémákat megoldani nem lehet és nem is lehet elvárni egy egy kinevezett Tankerületi vezetőtől.  A jelen helyzetben, hogy lehet hiteles egy kormányközeli hivatalvezető az éhbérérét dolgozó tanárok előtt ? El sem lehet tőle várni ezt. Azonban ez a probléma egyre csak nagyobb lesz feltehetőleg, egyre több Tankerületi vezetőt kell majd megvédenie a belügyminisztériumnak, és egyre többször kell majd erőt demonstráltatni,  mert sajnos ezen tankerületi pártkáderekből lett hivatalnokok még arra sem képesek, hogy kivívják a tiszteletet az adott Tankerületben maguknak, mert politikai káderek.

Nos ha ez így folytatódik tovább, azaz az alkotmányos jogaikkal merni élő pedagógusokat kifogják rugdalni akkor mondjuk simán megoldódik a pedagógusok bérének az emelése, mert lassan nem lesz tanár sem. Azonban a jelenség nem jó.

Így ezek tudatában érthetetlen, hogy a belügyminiszter miért nem tárgyal, hisz tud, sőt érvelni is tud, s amit mond azt be is tartja és őszinte ember is Pintér Sándor. Vajon miért demonstrál így erőt  a belügy adódik a kérdés? Hát leírtuk korábban, a pártkáderek kinevezése a Tankerületek élére hibás döntés volt, de ezt nem Pintér Sándor tette, ő csak megörökölte mindezt.  S ha akarja a belügy, ha nem rendet kell tennie, kénytelen.

Persze nem látunk bele minden kártyába és egészen biztosak vagyunk abban is, hogy itt normalizálódni fog a helyzet, hisz ennél sokkal nagyobb ügyeket is oldott meg Pintér Sándor belügyminiszterrel, úri módon, nem erővel.