hirdetés

A szeptemberi hónap nemcsak az iskolakezdésről szól, a kiadó lakások piaca is pezseg ezidőtájt, ugyanis sok diák a kollégium helyett a komfortosabbnak tűnő albérlet mellett dönt. Korábban az Ingatlannet.hu elemzésének központjában az egyes megyeszékhelyek ingatlanpiaci árváltozása állt, most az albérletpiac árváltozását vizsgálja 2020. I. fél évében.

 

Albérletárak a nagy egyetemi városokban

Először Budapest mellett a hazai egyetemi városok hármasa – Szeged, Pécs és Debrecen – került a fókuszba.
Nem nagy meglepetésre a négy nagyváros közül fővárosunkban mutatkoztak legmagasabbnak az albérletárak, és nem is akármennyivel előzte meg versenytársait. Budapesten egy 50 m² alapterületű lakás bérleti díja átlagosan 170 ezer forint körül alakult idén júliusban. A főváros nemcsak magas árával emelkedik ki a többi vizsgált megyeszékhely közül, hanem árváltozásának irányával is, ugyanis itt volt egyedül csökkenés az elmúlt fél évben. 2020 januárja óta mintegy 7 százalékkal lettek olcsóbbak Budapest kiadó lakásai.

Az általunk elemzett egyetemi városok közül Debrecen volt a második legdrágább júliusi átlag négyzetméter ára alapján. Debrecenben ekkor 50 m² bérlése átlagosan 120 ezer forintba került. Budapesttel ellentétben itt nőttek az árak, méghozzá átlag 7 százalékkal. Drágulás következett be Pécsen is, ahol négyzetméterenként átlagosan 9 százalékkal emelkedtek az árak. Pécs ezzel együtt idén júliusban a harmadik legdrágább egyetemi városunk albérletek tekintetében. Európa Kulturális Fővárosában egy 50 m²-es lakást átlag 110 ezer forintért lehetett kibérelni.

A versenyzők közül csak Szegeden stagnáltak az albérletárak 2020. I. fél évében. Mondhatni január és június között semmit sem változott az albérletek átlagára, egész évben végig 2000 forint volt egy négyzetmétere. Ez azt jelenti, hogy egy 50 m² alapterületű lakást 100 ezer forintért adtak ki.

Itt lettek olcsóbbak az albérletek

Bár Miskolc, Székesfehérvár, Győr és Kecskemét albérletárai mélyrepülésnek indultak, még mindig sokat kérnek értük a főbérlők.
Az említett négy megyeszékhely közül a legnagyobb mértékben Miskolcon zuhantak meg a kiadó lakások bérleti díjai. Januári átlag 2000 forintos négyzetméter áruk júliusra 1800 forintra esett vissza. Majdnem 10 százalékkal csökkent az albérletek átlag négyzetméter ára Székesfehérváron is, ahol júliusban az átlagára 2300 ezer Ft/m² volt.

Győrben és Kecskeméten 5-8 százalékkal lettek olcsóbbak az albérletek az elmúlt fél év távlatában. Ennek eredményeképpen egy győri lakás egyetlen négyzetméterét átlagosan 2100 forintért, egy kecskemétiét pedig 2000 forintért adtak ki.

Budapest Európában kiemelkedő

Bár kis hazánk fővárosa a hazai albérletpiacon nincs egyedül csökkenő tendenciájával, Európában viszont igen. Egy éves elemzés szerint ugyanis Európa legtöbb fővárosában felfelé ívelő volt az albérletárak görbéje, szemben a budapestiével. Az összegzésben olyan országok fővárosai szerepeltek, mint Lengyelország, Görögország, Málta, Litvánia vagy például Csehország. Prágában egyébként visszaestek az albérletek átlagárai, azonban nem olyan mértékben, mint Budapesten.

( ingatlannet.hu)