hirdetés

A Nature Neuroscience című tudományos folyóirat aktuális számában ismertetett kutatás szerzői 1099 három és húsz év közötti, különböző társadalmi osztályokból származó fiatal agyi és szellemi fejlődését mérték fel a maga nemében az eddigi legnagyobb vizsgálatban.

euro

A kutatók a szülők jövedelmi és iskolázottsági szintjét hasonlították össze gyermekeik agyfelszínének kiterjedtségével, amelyet szkennerekkel mértek. E kutatások eredményét összevetették az intelligenciatesztek eredményeivel, miközben figyelembe vettek olyan egyéb tényezőket is, amelyek kihatással lehetnek az agyi fejlődésre, mint például az örökítőanyag. A kutatók szerint a vizsgálat kimutatta, hogy a szociális környezet nagy mértékben befolyásolja az agy fejlődésének korai szakaszát, és különösen nagy eltéréseket tapasztaltak az agy beszédért és olvasásért, az emlékezetért, a döntésképességért és a térbeli képzelőerőért felelős területein. Az eltérések különösen nagynak mutatkoztak a skála alsó szintjén, vagyis a 20 és 30 ezer dollár közötti éves jövedelmi sávban.

Elizabeth Sowell, a tanulmány társszerzője szerint a különbségek korrigálhatók, már olyan apró változások is számítanak, mint például a rendszeres iskolai étkezés.

A szociális környezet változásai – mint a családok jövedelme, a táplálkozáshoz vagy tanuláshoz kapott segítség – képesek befolyásolni az agy fejlődését, és nemcsak a gyerekek és a kamaszok, hanem a fiatal felnőttek esetében is – mondta Elizabeth Sowell, kutató.