hirdetés

Az elektronikai iparban rendkívül kiélezett a verseny. Amellett, hogy fontos a magas minőség, a gyors előállítás és az alacsony költségek is szükségesek ahhoz, hogy megfelelő profit keletkezzen. Hogy mindegyik célt el lehessen érni, rugalmas gyártási folyamatokra és nagy fokú automatizációra van szükség.

 

Olyan gépekre van szükség, amelyek precíz ismétlési pontossággal, nagy megbízhatósággal, hatékonyan képesek dolgozni. A piaci tendenciák valamint az igények folyamatosan változnak, amihez gyorsan kell alkalmazkodnia annak, aki nem akar lemaradni. Ehhez pedig nagy fokú rugalmasságra van szükség.

Milyen területeken érdemes automatizációban gondolkodni?

Lehet szó egy apró gyártási folyamat automatizálásáról vagy a teljes folyamatról, létezik megoldás mindezekre.

Legyen szó akár raklapokról történő berakodásról vagy kirakodásról, akár gyártósori adagolásról, az intelligens, PLC vezérelt rendszerek képesek mindezen folyamatokat automatizálni. Nem okoz problémát az elektromos alkatrészek gyártása és mozgatása kapcsán történő automatizáció sem. Így a nagy pontosságot igénylő pozícionálás, az alkatrészek mozgatása, összeszerelése, a különféle marási feladatok, a fémfelületek megmunkálása is felgyorsítható és precízebbé tehető.

Nézzünk konkrét példákat automatizálható folyamatokra

Léteznek olyan iparágak az elektronikán belül, ahol kiemelten fontos a precizitás. Elektronikai alkatrészek gyártása során egészen kis dolgokon múlik a siker. CNC-megmunkáló központok segítségével rendkívül pontosan lehet dolgozni, a hibaszázalék elhanyagolható méretű. Így ez a megoldás nemcsak termelékenynek, hanem költséghatékonynak is bizonyul.

Hasonlóan fontos a precizitás az apró alkatrészek fröccsöntésekor. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a folyamatot számtalanszor meg kell ismételni. A CNC vezérelt technológia segítségével precíziós mikrofröccsöntésre is van lehetőség.

Speciális kialakítású robotokkal komplett egységek összeszerelése is megoldható, méghozzá rendkívül hatékonyan. A robotok az emberekkel párhuzamosan képesek dolgozni, egyfajta kiegészítő munkaerőként vannak jelen a folyamatban, tehermentesítve a kétkezi munkaerőt.

A termelés automatizálásában jó szolgálatot tehet CNC-vezérlőegység. Ez korszerű hajtási és vezérlési technikával dolgozik, a géphez integrált PLC-nek hála rugalmassá válik a folyamat.

Automatizálás a gyártósor végén

Nemcsak magát a gyártási munkafolyamatot, hanem annak lezárását is lehet automatizálni. Ez több szempontból is komoly előnyökkel bír, hiszen egyszerre old meg biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos kérdéseket a robotizáció.

A munkaerőt megkíméli az automatizálás attól, hogy nehéz és akár veszélyes dolgokat kelljen emelniük. A tárgyak mozgatásán túl a kiszerelést, a címkézést, a csomagolást, továbbá a raklapozást is lehet automatizálni. Ezek monoton és fárasztó folyamatok, melyek helyettesíthetők gépi erővel.