hirdetés

Átverte az államot, az okmányirodát és  az ügyfeleit a bajai vállalkozó. 145 rendbeli sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat egy bajai nővel szemben, aki nem intézte el ügyfeleinek a gépkocsi átíratását, noha a pénzt átvette tőlük.

autók

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a 46 éves bajai nő 2011–2013 között egyéni vállalkozóként járművek átíratásával, ügyintézésével foglalkozó irodát üzemeltetett Baja belvárosában. Megbízóitól, a járművek új tulajdonosaitól minden esetben átvette az átíráshoz szükséges okiratokat, a vagyonszerzési illeték befizetésére szolgáló postai feladóvevényeket és az azokon szereplő összegeket. Ezenfelül az autósok a megbízási díjat is kifizették a nőnek.

A vádlott az átíratáshoz átvett összegeket nem fizette be, hanem az irodájában lévő laptopokkal, nyomtató- és fénymásoló géppel a feladóvevényeket hamis postai bélyegzővel látta el azt a látszatot keltve, mintha a csekken szereplő összeget befizette volna. Ezek után a vádlott az átíráshoz szükséges papírokat és a hamisított feladószelvényeket bevitte az okmányirodába, ahol a gépjárműveket az új tulajdonosok nevére átírták – mondta el a vádhatóság szóvivője.

A bajai nő rendszeres haszonszerzésre törekedve összesen 145 esetben tulajdonította el a rá bízott összegeket, és ennek leplezése érdekében ugyanennyi esetben készített és használt fel hamis postai bélyegzővel ellátott feladóvevényeket. A vádlott 37 esetben utólag megtérítette a hiányt, de 29 autótulajdonos még követeli a büntetőeljárásban kára megtérítését, ugyanis a be nem fizetett illetéket az államnak meg kellett fizetniük.

Az ügyészség 145 rendbeli üzletszerűen elkövetett sikkasztással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a nőt. Az ügyészség indokoltnak tartja, hogy tiltsák el a nőt a foglalkozásától, és kötelezzék 2,5 millió forint erejéig vagyonelkobzásra is. A bűncselekmények elkövetéséhez használt és az eljárás során lefoglalt laptopot, nyomtatót, fénymásolót az ügyészség szerint ugyancsak indokolt elkobozni.