hirdetés

Dinnye botrány Nagykállón. Magyarra címkézett román dinnyét foglaltak le a szemfüles Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei a Nagykálló környéki felvásárló telepen és megtiltották a gyümölcs forgalomba hozatalát. Az ügy pikantériája, hogy a dinnyéket egy magyar áruházlánc dobozaiba pakolták az elkövetők a tettenéréskor. Azt azonban nem tudni indul-e vizsgálat az áruházlánc ellen vagy sem, hisz az aligha hihető, hogy a cseles és dörzsölt dinnyehamisítók maguk gyártották a ládákat az adott bolthálózat logójával.

User comments

A NÉBIH közleménye szerint közérdekű bejelentésre jelentek meg a szakértők a telepen, ahol átcsomagolás közben érték tetten a dinnyés vállalkozót, két kamion román származású dinnyét egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba rakodták át. Az addig kiszerelt, mintegy 21 tonna görögdinnye hatósági zár alá került. A szakemberek elrendelték a tétel forgalmazási, szállítási és felhasználási tilalmát.

Az idei évben ez volt az első feltárt átcsomagolásos eset. A termék eredetének meghamisításával megszűnik a nyomonkövethetőség, amely az egyik legsúlyosabb élelmiszerlánc-biztonsági szabálysértés, ezért a zöldség-gyümölcsforgalmazó több millió forintos bírságra számíthat.

Közölték továbbá, hogy eddig országosan 469 forgalmazóhelyen 496 tételt ellenőriztek, 17 esetben merült fel kifogás, kettőnél volt gond a minőséggel, míg a többinél jelölési hibák akadtak, ezért az ellenőrök több mint 1 millió forint értékben szabtak ki bírságot.