hirdetés

Megnyílt a Kedplasma Magyarország mintegy 300 millió forintos beruházással kialakított pécsi vérplazmaközpontja.

kedplasma központ

Az ünnepélyes átadón Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Pécs országgyűlési képviselője elmondta, hogy a két budapesti és a debreceni központ után a negyedik beruházás a nagy orvostudományi múlttal rendelkező baranyai megyeszékhelyen jött létre. Az államtitkár szólt arról, hogy Magyarországon több ezer ember kap rendszeresen vérplazmából készült gyógyszerkészítményt. Hozzátette, a véradások országos adataiból kiderül, hogy a társadalmi szolidaritás működik Magyarországon. Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke a véradási hajlandóságra kitérve arról beszélt, hogy a magyar társadalom szolidaritási szintje duplája a nemzetközi átlagnak. A donoroknak köszönhetően az érintett betegek életminősége jelentősen javul.

Komlódi Gabriella, a Kedplasma Magyarország üzletágvezetője elmondta, hogy az ezer négyzetméteres központ tervezését januárban kezdték meg, a beruházást április végén fejezték be. A pécsi létesítményben tizenkét – orvosi és egészségügyi végzettséggel rendelkező – munkatárssal, illetve 15 úgynevezett plazmaferezis géppel dolgoznak. Mint kifejtette, a plazmaferezis a véradás egyik speciális formája, amelyben a levett vért egy centrifugaplazmára és sejtes elemekre választja szét, az utóbbi komponenseket a zárt rendszerű eljárásnak köszönhetően a donor visszakapja.

Komlódi Gabriella kiemelte: a plazmaadás kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a teljes véradás, ezért a jelenlegi szabályozás szerint háromnaponta adhatnak vérplazmát az önkéntesek. A levett – szigorú laboratóriumi vizsgálatokon átesett – plazmát a Kedrion-csoport gödöllői egységében dolgozza fel a Humán Bioplazma, az abból előállított készítmények elsősorban a magyarországi páciensek ellátását szolgálják.

(Fotó: illusztráció)