hirdetés

Átadták Dubajban azt a irodaépület-prototípust, amelyet teljes egészében egy 3D-s nyomtató segítségével hoztak létre, írja a Reuters. A világon ez az első működő irodaépület, amelyet ezzel a technológiával készítettek, alapterülete 250 négyzetméter.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice-President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai, stands in front of the world's first functional 3D printed offices during the official opening in Dubai May 23, 2016. REUTERS/Ahmed Jadallah

Május 23-án Dubajban átadták azt a 250 négyzetméteres irodaépületet, amelyet teljes egészégben egy 3D-s nyomtató segítségével hoztak létre, ezzel pedig a világ első ilyen épülete. 17 nap alatt készült el, 140 ezer dolláros költség mellett, átmenetileg pedig a Dubaj Jövő Alapítvány központjaként szolgál majd.

A prototípus elkészítéséhez használt nyomtató a kormány közleménye szerint 6 × 36 × 12 méteres volt, az épület alapanyagát pedig egy speciális cementkeverék adta, amelynek megbízhatóságát korábban már többször is tesztelték.

Egy magas rangú helyi tisztviselő hangsúlyozta, hogy egyes tanulmányok szerint az ilyen 3D-s nyomtatási technológiával készülő épületek 50-70%-kal olcsóbbak és gyorsabban elkészülnek. Elmondása szerint az ehhez hasonló építményeké a jövő, ezért Dubaj tervei között szerepel, hogy 2030-ra az ország összes épületének 25%-a ilyen technológiával készüljön.