hirdetés

Megjött az ónos eső, és emiatt több helyen kell csúszós, jeges útszakaszokra számítani a fővárosban és Pest megyében – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a rendőrség. A BKK Facebook-oldalán megjelent információk szerint Budapesten főként a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben számíthatnak csúszós útszakaszokra az emberek.

Mátraháza, 2014. december 2. Útlezárás a 24. számú úton Mátraházán 2014. december 2-án. Az ónos esõ és fagy okozta fakidõlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetõi bekötõ úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestõl a 24-es számú fõútig. Az útlezárások miatt Kékestetõ és Galyatetõ megközelíthetetlen. MTI Fotó: Komka Péter

Közölték azt is, hogy baleset miatt a 14-es villamospótló autóbusz meghosszabbított útvonalon, az angyalföldi kocsiszínig közlekedik. A 14-es villamos csak a Lehel téri metrómegálló és angyalföldi kocsiszín között jár – tették hozzá. A rendőrség a honlapján azt írta, hogy Pest megye több útján ónos eső miatt lassú a haladás: az útburkolatra fagyott csapadék – főleg a megye északi részén – nehezíti a közlekedést.

A főbb útvonalak sózása folyamatos, azonban az alacsony hőmérséklet miatt a csapadék több útszakaszon visszafagy – tették hozzá.

A Nagytarcsa és Isaszeg közötti 3102-es számú úton több autó árokba csúszott vagy elakadt, ezért az utat a műszaki mentések idejére lezárták. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek, járműveik sebességét pedig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

A meteorológiai szolgálat már pénteken országszerte ónos esőre és tartós, sűrű ködre figyelmeztetett: a fővárosra és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre ugyancsak az ónos eső miatt első fokú figyelmeztetés van érvényben.
Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, északi harmadán várható a legtovább vegyes csapadék: az eső mellett ónos eső, fagyott eső, hó is lehet. Napközben ezeken a tájakon is egyre inkább az eső lesz a jellemző. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a fagyos területeken az ónos eső mellett továbbra is bármikor lehet ónos szitálás.