hirdetés

Eddig Washington tett gesztusokat Magyarországnak, most Budapesten a sor – így lehetne a legrövidebben összegezni David Cornstein előadását a CEU-n. A nagykövet tulajdonképpen egyértelművé tette, ha nem viszonozzuk, hogy például létrejött a Trump-Orbán telefonbeszélgetés, akkor Amerika nem lesz olyan barátságos, mint eddig volt.

David B. CornsteinRégi sorozatát, az Álmok a politikában címűt folytatta a CEU, ebben nagyköveteket hívnak meg már évek óta, és szerdán este David B. Cornstein amerikai nagykövet volt soron. A diplomata előadásának témája: Az amerikai álom Trump elnök alatt. Cornstein arról beszélt volna, hogyan definiálta át Trump „Amerika az első” szlogenje az amerikai álom fogalmát. A szlogen eredetijét Woodrow Wilsonhoz kötik, aki 1916-ban távol akarta tartani Amerikát az első világháborútól. De mit jelent ez az USA nemzetközi szerepvállalásának szempontjából? Mit jelent ez az amerikai-magyar kapcsolatok szempontjából? Erről is beszélt Trump elnök személyes jó barátjának, Cornsteinnek.

A CEU előadója dugig megtelt az előadásra. Az előadást-beszélgetést Reinhard Bettzuege egykori német nagykövet moderálta. Michael Ignatieff rektor a bevezető beszédében elmondta, hogy Cornstein előzőleg kiemelte, milyen fontos lenne, ha a CEU Budapesten maradhatna, mivel kisebb helyi problémáink akadtak”.

Barátként fogadták itt Cornsteint, akivel nem kell mindig mindenben egyet érteni, ugyanakkor a látogatása rendkívül fontos – mondta a rektor.

David Cornstein vette át a szót. Az amerikai álom lenne a téma, ugyanakkor a nagykövet is megemlékezik, milyen fontos volt, hogy a CEU-ra vezetett az első útja a beiktatása után. Mert a CEU Amerikában is ügy, mindenki erről kérdezte, amikor legutoljára az USA-ban járt – mondta. Az üzleti életből érkezett a politikába ő is, Trumphoz hasonlóan, mondta, majd egy szólást idézett: „amíg nincs itt a számla, addig nincs üzlet”. És most még messze van a CEU ügye a megoldástól. De bízik a megegyezésben, nemsokára lesz ugyanis egy találkozó a kormány és a CEU képviselői között a legfelsőbb szinteken.

A nagykövet ezután rátért az előre megadott, az amerikai álom Trump elnöksége alatt című témára, de a közönség nem sok időt hagyott arra, hogy erről beszéljen és visszatérítették az amerikai álomtól a magyar valóságba. Cornstein elismételte, a CEU ügye kiemelt jelentőségű. Eddig 10 éven át az volt az amerikai hozzáállás, hogy Magyarországgal nem beszélünk – de egy szövetségessel nem lehet így bánni – mondta. Az új adminisztráció gesztusokat tett, létrejött a Trump-Orbán telefonbeszélgetés, és a két külügyminiszter is találkozott egymással. Az amerikai tehát fél gesztusokat tett, de most ezeket a magyar félnek kell viszonozni. Ez vagy a CEU-megegyezés, vagy egy amerikai-magyar hadiipari megállapodás által kell létrejöjjön, tette tisztába a dolgokat Cornstein. Ha a magyar fél ezt nem lépi meg, vagy Cornstein olyat észlel, ami szembemegy az amerikai értékekkel, amelyekért az amerikai nép olyan sokat harcolt, akkor megváltozik a barátságos viszony.

Soros Györgyről is kapott kérdést a nagykövet, és Trump elnök Soros-ellenes tweetjéről. Szerinte más, amikor Amerikában a két politikai ellenoldalon álló Trump és Soros vitatkoznak, és más, amikor Soros György Magyarországon, egyébként tőle független egyetemet alapít, tart fenn, vagyis ez két külön dolog. Cornstein szívesen találkozna Sorossal is egyébként.

Amerika mostanában többször is állást foglalt Magyarországot érintő kérdésekben: az USA rosszallja, például hogy a kormány blokkolja a NATO-ukrán kommunikációt, miközben Ukrajna gyakorlatilag Oroszországgal áll harcban. A budapesti amerikai nagykövetség a Facebook-háttérkép cseréjével nyomatékosította ezt az üzenetet. És azóta a helyzet csak rosszabbá vált az ukrán-magyar fronton.