hirdetés

Fordulat, Amerika is beszáll a Golgota perbe. Az Esti Újság úgy tudja, hogy még az ítélkezési szünet előtt elkezdődik a híres Munkácsy-festmény érdekes védetté nyilvánítása miatt a per a Fővárosi Törvényszéken.  Úgy tudjuk mivel a festmény amerikai állampolgár tulajdonában van, így az USA is képviselteti magát a bírósági eljárásban.

 pákh-mnoAz Esti Újság úgy tudja a Golgota festmény perében az USA is részt vesz, hisz a festmény tulajdonosa amerikai állampolgár, és így a festmények is amerikai tulajdonúak. Így az az érdekes helyzet áll elő, hogy a magyar állam, ha tetszik, ha nem frontot nyit az USA-val.

Az ügyben rengeteg izgalom lesz, hisz Pákh jóhiszeműségét bizony a magyar állam úgy tűnik kihasználta igen fondorlatos módon.

Úgy tudjuk hamarosan kezdődik a nagy vihart kavaró védetté nyilvánítási per a híres magyar festő Munkácsy Golgotája miatt, ami a közismert üzletember Pákh Imre tulajdonában van, s akivel hosszas egyeztetések folytak a festmény illetve a műalkotás megvásárlásáról. A magyar állam azonban túl keveset kínált a képért, így az üzlet elmaradt. Pákh tíz millió dollárért átadta volna a Golgotát. Azonban mivel az amerikai állampolgárságú Pákh nem boltólt a magyar állammal ezért mondhatni bizony jól keresztbe tettek neki, gyorsan védetté nyilvánították a Munkácsy alkotást, hogy azzal igazából semmit se tudjon kezdeni. Se ne tudja eladni, se ne tudja kivinni Magyarországról.

Mint arról elsőként beszámolt az Esti Újság, a Golgota című Munkácsy-kép védetté nyilvánítása miatt a festmény tulajdonosa, Pákh Imre. A New Yorkban élő műgyűjtő azt mondta, ameddig védett a kép, addig letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban. A híresztelésekkel ellentétben a Forster központtól pedig arra is van engedélye, hogy a Golgotát elszállítsa a múzeumból, de nincs ilyen terve.

A Munkácsy-trilógia tulajdonában álló darabjának további bemutatását augusztus végén tiltotta meg Pákh Imre, a képet akkor letakarták a Déri Múzeumban. A műgyűjtő a Golgota védetté nyilvánításáról szóló novemberi határozatot megfellebbezte, de a döntés a napokban jogerőssé vált. Így maradt a per.

Ráadásul a képre egy orosz üzletember is tett ajánlatott, jóval többet kínált az alkotásért, mintamennyit Pákh kért volna Magyarországtól.

(Fotó: mno )