hirdetés

Két év alatt mintegy 23 milliárd forintból valósulhat meg a Magyar Állami Operaház felújítása – olvasható a Magyar Közlöny hétfői számában. Azt nem tudni, hogy a beruházás meghívásos vagy nyilvános lesz-e, és milyen feltételekkel lehet majd jelentkeznie a pályázóknak. A határidő azonban igen szűkös.

opera-travelo

A határozat szerint a kormány egyetért a budapesti Operaház épületének, üzemházának és további, funkcióváltással érintett ingatlanjainak korszerűsítését célzó beruházásnak 2016 és 2018 közötti megvalósításával. A beruházás összesen legfeljebb 23,2 milliárd forintból valósulhat meg.

Azaz igen szűkös lesz a kivitelezés határideje, így nagy valószínűséggel meghívásos jellegű lesz az Operaház felújításának pályázata. Egyben pedig álommeló lesz a nyertesnek, és komoly referencia. Az már biztosra vehető, hogy a Simicska Lajoshoz köthető cégek feltehetőleg labdába sem rúgnak majd, hisz mint közismert, a miniszterelnök egykoron legjobb barátja „legecizte” Orbán Viktort.

A kormányhatározat szerint a beruházás keretében történik az Operaház homlokzatának felújítása, a színpadtechnika korszerűsítése, az akusztika és a nézők kényelmi szintjének javítása, a zenekari árok átalakítása, a műemléki díszítések restaurálása, továbbá az Operaház közműhálózatának cseréje, gyengeáramú rendszereinek telepítése, az épületen belül szükséges funkcióváltások lebonyolítása, valamint az üzemház és a műhelyek felújítása.
A felújított Operaház megnyitásának határideje 2018. május 24.