hirdetés

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a Parlamentben ma elismerte és bejelentette, hogy még ma közzéteszik azt a videót, amelyen szerintük a feltételezett elkövető van. Az picit fura, hogy eddig erről semmi hír nem volt a rendőrség részéről, de se baj, az a lényeg, hogy halad gőzerővel a nyomozás. Mindenesetre örömteli hír ez a gyorsaság, csak nehogy aztán az legyen, mint anno 2001-ben a móri mészárláskor, amikor is Horváth Szilárdot nevezték meg első feltételezett elkövetőnek, s amikor feladta magát, kiderült, semmi köze a tragikus és brutális, nyolc emberéletet követelő mészárláshoz. Arról pedig nem is beszélve, hogy később Kaiser Edét és társait úgy ítélte el jogerősen a bíróság, a rendőrség és az ügyészség bizonyítékai alapján, hogy nem is ők követték el a mészárlást, hisz később meglett a két igazi elkövető.

kontrat-tuba-zorigoA Parlamentben is téma a szombati Teréz körúti robbantás. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára is erről beszélt a napirend előtti felszólalásaikban. A beszédekben egy igazán új elem volt, mégpedig az, amikor Kontrát államtitkár úr elárulta, hogy egy utcai kamerafelvételről jól látszik az elkövető.

Az államtitkár azt ígérte, hogy a délután folyamán közzéteszik majd a rendőrség honlapján. Az nem derült ki, hogy mikor találták meg a tettest a videókon, de a hatóságok 145 kamerafelvételt vizsgáltak át. Ami szerény véleményünk szerint rekord. S az is nagyon jó hír, hogy ilyen gyorsan haladnak a nyomozók, mert van esély elkapni az elkövetőt. A kriminalisztika szerint az első 72 óra sorsdöntő az ilyen esetekben, ha van eredmény és nyom, akkor esély is van az elkövető vagy tettesek elfogására.

Kontrát azt mondta, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a támadás célpontjai a rendőrök voltak, „a rendőrség és a magyarok elleni támadás” történt. A rendőrség pedig együttműködik a TEK-kel, a titkosszolgálatokkal és az NVSZ-szel, hogy minél előbb elkapják a tettest.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szintén napirend előtt elítélte a merényletet, de az a körül zajló „hisztériakeltést is”. Érthetetlennek nevezte, hogy a rendőrség 20 órán keresztül nem adott információkat a robbantással kapcsolatban.

Reméljük, ebből az ügyből nem lesz móri fiaskó, ahol 8 ártatlan embert mészároltak le a bankrablók 2001-ben s, ahol először a rendőrök Horváth Szilárdot és társát, Farkas Róbertet nevezték meg elkövetőnek. Aztán borult minden, hisz Horváth feladta magát az akkori Kék-Fény stábjának, akik a BV-be be i kísérték a keresett férfit, s akinek az elfogására nem volt hajlandó az akkori rendőri vezetés sem. Egyedül a TEK jelenlegi parancsnoka, Hajdú János ment volna Horváthért a tévésekkel, de őt hadbírósággal fenyegették meg felettesei, ha megy. Így nem ment.  Horváth, miután feladta magát, kiderült a móri ügyhöz semmi köze.

Aztán jött a másik fiaskó, a móri vérengzés ügyben, amikor is úgy ítélték el főként a rendőrség bizonyítékai alapján Kaiser Edét és társát a móri mészárlással kapcsolatosan, négy évvel később, hogy ezen embereknek sem volt semmi közük a bűnügyhöz. De így is kaptak kemény 17-18 év fegyházbüntetést, az akkori rendőri vezetőket pedig elismeréssekkel halmozták el, jobbnál-jobb beosztásokkal, ahol a mai napig ott vannak, igaz, kiderült pár év múlva, hogy bizony a móri vérengzők egészen mások voltak. Azaz két ember ült ártatlanul évek óta.

(Fotó: tuba z/Origo)