hirdetés

Állami lett az MKB bank
2014-07-25 12:31

Hazai kezekbe kerül a MKB Bank, a magyar állam 55 millió euróért (17 milliárd Ft) megveszi a Bayerische Landesbanktól az utóbbi időben jelentős veszteséget felhalmozó pénzintézetet. Régóta tudható volt, hogy az MKB eladó, mint ahogy az is, hogy az állam törekszik egy hazai bank megvásárlására.

mkb bank

Az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet – mondta a bejelentést követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós (85 milliárd Ft) tőkeemelést hajt végre. A kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése.

A magyar leányvállalat értékesítése „a múlt egy terhétől” szabadítja meg a társaságot – mondta Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy „kemény, de fair” tárgyalásokat folytattak az MKB Bank sorsáról. A megállapodással „lezártuk a magyar fejezetet” – mondta Söder. Az ING és az Equilor szakértői szerint nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát és a tervezett, 2,9 százalékos hiánycélt a bejelentett tranzakció.