hirdetés

Áll a bál a MOL miatt
2014-07-29 17:38

Áll a bál az INA-körül. Most épp nyilatkozat háború tört ki. Sőt a horvátok egyenesen lehazugozták a MOL vezetőit. Múlthéten zajlott a Mol és a horvát kormány közötti tárgyalások legújabb, ötödik fordulója, melyek tétje az volt, hogy a nemzeti olajcégért, az INA-ért küzdő zágrábi kormány kicsavarja-e az irányítást a magyarok kezéből. A tárgyalásokról a Mol közleményt adott ki, ami a horvát kormány szerint szemenszedett hazugság.

 hernádi

A tárgyalásokat a Mol részéről Molnár József, a cég vezérigazgatója és Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke vezette. A Mol szerint nem sikerült előrelépni, mert „Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter nem közölte a horvát kormány álláspontját az INA FB vállalatirányítási javaslatáról, ahogy azt sem erősítette meg, hogy a horvát kormány valóban előfeltételnek tartja azt, hogy a Mol nem-konszolidáltan tüntesse fel az INA-t pénzügyi jelentéseiben.” A Mol szerint sajnálatos az is, hogy ismét nem sikerült üzleti ügyekről tárgyalni, és hogy a miniszter korábbi, a szabályozási környezet megváltoztatásáról szóló ígéreteivel kapcsolatban sem tett javaslatot. Hétfőn a Tomislav Cerovec horvát gazdasági minisztérium szóvivője egész egyszerűen hazugságnak nevezte a magyar olajtársaság közleményét. „Amennyiben a Mol nem vonja vissza hamis állításait, Horvátország nyilvánosságra hozza a tárgyalásokról készült hangfelvételt”. Megkerestük Molt, mit szólnak a horvát vádakhoz, ám csak a hétfői közleményük másolatát juttaták el hozzánk. Ezek szerint továbbra is kitartanak pénteki álláspontjuk mellett, mely szerint nem derült ki pénteken, mi is a horvát kormány álláspontja az INA irányítását érintő legfontosabb kérdésekben. A közlemény hozzáteszi, hogy a Mol egy felelős, tőzsdén jegyzett nemzetközi cég, mely döntéseit racionálisan, érzelmek nélkül hozza meg. Különösen igaz ez Horvátország esetében, ahol a Mol a második legnagyobb befektető és egyenesen a kormánnyal tárgyal – zárul a közlemény.
Az INA irányításáért már régóta folyik a küzdelem, jelenleg a Mol részesedése 49 százalék, és az irányítási jogok is a magyar vállalatnál vannak. A horvátok szeretnék visszavásárolni olajtársaságukat, míg a Mol nem szívesen adná fel horvátországi érdekeltségeit. Ennek érdekében Zágráb meg is tesz mindent: Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt például nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A bíróság szerint Hernádi Zsolt a MOL vezére 10 millió euró, azaz közel 3 milliárd forint kenőpénzt adott Ivo Sanadernek, hogy a horvát kormány rábólintson az INA eladására a magyarok részére.