hirdetés

Nagy a pofára esés devizahiteles ügyben. Legalábbis úgy tűnik. Sokkal kevesebbet kaptak vissza ugyanis a devizahitelesek, mint ahogy azt a kormány állította. A Dél-Magyarország felmérése alapján csak 5–15 százalék közötti összeget kaptak vissza az olvasóik a devizahiteles elszámolásban. A kormány 25–30 százalékról beszélt.

kuria-devizahitelesek

A delmagyar.hu megkérdezte olvasóit, hogy megkapták-e már bankjuktól az elszámolásról szóló értesítőket. A pénzintézetek március elseje óta küldik az árfolyamrés és a tisztességtelen kamatemelés visszatérítéséről szóló leveleket, amiből 200 válaszoló olvasó közül alig páran kaptak. Ők sem felhőtlenül boldogok.

Svájcifrank-hiteles barátnőmnek a még meglevő hitelébe 210 ezret számoltak be, 4 és fél millió volt az induló kölcsön összege. Mi 500 ezret kaptunk vissza, eredetileg 3 és fél milliós volt a hitel. Úgy látszik, a devizahiteles-mentésben nem kell nagy dolgokra számítani – írta felhívásunkra egyik olvasónk.

Egy autós arról számolt be, hogy az Erste Banknál 2006-ban felvett, időközben már visszafizetett 3 millió forintos autóhitel után 380 ezer forintot „vehetett fel” a bankfiókban.

A számok azt mutatják, olvasóink 5–15 százalék közötti összeget kaptak vissza az elszámolással. Ez lényegesen kevesebb, mint a kormány által beharangozott összeg. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője többször elmondta, egy átlag devizahiteles esetében 25 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek és a kamatok, de olyan is lehet, akinél ez eléri a 30 százalékot. A devizahitelesek megmentése a végéhez közeledik, a lakáskölcsönök forintosítása február elsején megtörtént. A kötelező elszámolásról szóló értesítőket legkésőbb április 30-áig postázzák a pénzintézetek. Az elszámolást nagy várakozás előzi meg, a hírek több portálon is milliós összegekről szóltak. A Magyar Nemzeti Bank hűtötte a kedélyeket, közzétett tájékoztatójuk szerint az adósok több mint felének legfeljebb 10–20 százalékkal csökkenhet a tőketartozásuk.

Hogy mikor kapják meg az elszámolást olvasóink? Az eco.hu gyűjtése szerint az UniCredit április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet. A Budapest Bank a levelek zömét csak áprilisban, több részletre elosztva adja postára. A K&H és az OTP devizahitelesekkel kapcsolatos pere miatt májusra csúszik az értesítés. A leggyorsabb az Erste volt, egyes hírek szerint a bank ügyfelei már március másodikán megkapták a pénzt.

( Esti-Újság – Dél Magyarország )