hirdetés

Megszokott volt az MSZP-s Juhász Ferenc vezette honvédelmi tárcánál, hogy „hálapénzt” kaptak állami megbízások után, közölte Huszti András dandártábornok, a bűnszövetségben elkövetett vesztegetés ügyében folyó tábornokper negyedrendű vádlottja a Debreceni Törvényszéken. A katonai tábornok per  vádlottja azt sem titkolta,hogy olyan részegek voltak, hogy azt sem tudták mit is csinálnak.

HM per

– Olyan részegek voltunk, hogy azt sem tudtuk, mit csinálunk – mondta a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt Huszti András azzal kapcsolatban, hogy vett-e át vesztegetésből származó pénzt egy szekszárdi borospincében, ahogy azt korábbi vallomásában elismerte. Huszti 2001 és 2005 között a Honvédelmi Minisztérium (HM) protokoll és nemzetközi rendezvényszervező igazgatóságot vezette. A vád szerint ezen időszakban egy vesztegetési hálózat alakulhatott ki a HM-ben, amely több száz millió forinttal károsíthatta meg az államot.

Huszti András korábbi bírósági meghallgatásán többször is hangsúlyozta, kezdetben nem tudta, hogy bűncselekményt követ el. A tegnapi tárgyaláson megerősítette: azért nem volt tisztában azzal, hogy mit tesz, mert megszokott volt, hogy bizonyos állami megbízások teljesülése után „hálapénzt” fogadott el, például Oláh János dandártábornoktól, aki a vád szerint a minisztériumban működő vesztegetési hálózat kulcsfigurája volt a szaktárca egykori védelemgazdasági főosztályvezetőjeként. Arra a kérdésre, hogy mégis mennyi pénzt kapott, korábbi vallomásában Huszti öt- és tízmillió forintra becsülte az összeget.

Huszti korábban azt is elismerte: féltette a beosztását, a családját, jobbnak látta „beállni a sorba”, ezért fogadott el és adott tovább pénzzel teli borítékokat. A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt viszont már úgy fogalmazott: nem emlékszik, hogy bárkitől kapott volna és bárkinek adott volna pénzt, a vesztegetésről pedig nem tudott, abban nem vett részt. Állította: korábban azért vallotta, hogy a bűnszövetség részese volt, mert nem akart előzetes letartóztatásba kerülni. Az ügyészség pedig a büntetlenséget is kilátásba helyezte, ha megerősíti az Oláh János vallomásában elhangzottakat.