hirdetés

Bele kell húzni a magyar gazdáknak. Tartósan alacsony eladási árakra kell készülni a globálisan jó terméshozamok és a magas készletek miatt, így a mezőgazdasági termelőknek a hatékonyság növelésére és agrotechnológiai váltásra van szükségük – fejtette ki Tresó István, a K & H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.
Hatvan, 2006. július 14. Kombájnok aratnak a Gödöllõi Tangazdaság ZRt. 1700 hektáros búzatábláján. A munkálatokban 11 nagy teljesítményû kombájn, 5 szállító jármû és 30 ember vesz részt. Ha az idõjárás is kedvez, a hónap végére befejezik a szemek betakarítását. A termésátlag, a minõség az eddigi felmérések szerint kiváló, hektáronként több mint 6,3 tonnát termést várnak a búzából. MTI Fotó: H. Szabó SándorAugusztusban a mezőgazdasági termelői árak 2,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 5,5 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek 2,5 százalékos árnövekedéséből tevődött össze – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Egyelőre még csak a búza esetében látszanak a tényleges betakarítási eredmények, a 17 százalékos árzuhanás egyértelműen a globálisan magas készletek és kedvező idei terméshozamok eredménye. A kukorica betakarítása augusztusban még nem kezdődött el, de a várt magas terméshozamok miatt itt is árcsökkenésre lehet számítani, akár tonnánként 40 000 forint alá is lemehet a kukorica ára – mondta Tresó István a bank közleménye szerint.

A tavalyinál 15-17 százalékkal alacsonyabb árszint azonban már nemcsak a nyereséget viszi el, de kifejezetten veszteségessé teszi a termelést – tette hozzá a szakember.

Az árcsökkenés miatt szerinte szükséges az agrotechnológiai váltás, a hatékonyságnövelés elérésére az időjárási trendekhez jobban igazodó genetikaválasztás, hatékonyabb talajművelés és tápanyag-utánpótlás, valamint saját tárolókapacitások kiépítése lehetnek a megfelelő eszközök.

Az állattenyésztőknél kedvezőbb a kép. Ugyan a globális szinten magas készletek és az orosz embargó hatására erőteljesen beszűkült sertésexport miatt a sertéstenyésztők régóta nehéz helyzetben voltak, mostanra leépültek a készletek, így a sertéshús felvásárlási ára normalizálódni tudott. Ezzel szemben a tej felvásárlási árának folyamatos esése miatt a tejtermelőkön fokozódik a nyomás, amit azonban enyhíthet a kormány napokban bejelentett szándéka, miszerint több friss tejet kapnának a közétkeztetés keretében a gyerekek – tájékoztatott a szakember.