hirdetés

Hoppon maradtak az italautomatások. Hiába egyeztettek az illetékesekkel, semmi nem került bele abba a rendeletbe, amely őket is bevonja az online pénztárgéprendszerbe, ami szerintük aggasztó. A Nemzetgazdasági Minisztérium terve szerint január 1-jével az étel- és az italautomatákat is bekötnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, az online pénztárgépekhez hasonlóan.

Coca-Cola-adrenalin.blog

A kormány.hu-n szerdán közzétett rendelettervezetet ismertetve a napilap közölte, az automata forgalmáról szóló adatokat a gépekbe épített automata felügyeleti egység fogja rögzíteni, tárolni és elküldeni a NAV-nak, legfeljebb 60 perces késedelemmel.

Az automatás cégeknek kötelezően szerződést kellene majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amely a technikai lebonyolításért felelős cég lesz, beszereli a felügyeleti egységet, és szervizeli, ha kell. A tervezet szerint felügyeleti szolgáltatók azok a cégek lehetnek, amelyek – az online kasszákat forgalmazó cégekhez hasonlóan –forgalmazási engedélyt kapnak automatafelügyeleti egységre.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke szerint a rendelettervezetből kimaradtak azok a pontok, amelyekben megállapodtak a minisztériummal, így szerinte növekedni fog a feketegazdaság az automatapiacon, csökkennek az állami bevételek, és számolni kell a bevezetési problémákkal, mint az online pénztárgépeknél.

(Fotó: andrenalinblog.hu)