hirdetés

Levélben fordult a belügyminiszterhez a Független Rendőrszakszervezet. Az FRSZ főtitkára, Pongó Géza a tárcavezetőtől a munkakörülmények javítását és a létszámhiányból fakadó problémák megoldását kérték.

 

Az FRSZ vezetése úgy véli, hogy utóbbi a leszerelési tilalom véget értével minden eddiginél égetőbb kérdés. Ezen a véleményen van Bárdosi Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke is, aki szerint a legnagyobb probléma az, hogy a humánerőforrás megtartása mellett a fiatalok pályára csábítása is komoly gondot jelent.

Pongó Géza szerint joggal számíthatnak leszerelési hullámra, mert az elmúlt időszakban sok kolléga jelezte távozási szándékát. Azt, hogy ténylegesen hány rendőr fog a váltás mellett dönteni, néhány hét múlva fogják látni.

A kérdésnek az ad aktualitást, hogy június 1-gyel megszűnt Magyarországon a járványügyi veszélyhelyzet, ami egyben az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmának, illetve a rendvédelmi dolgozók leszerelési tilalmának végét is jelenti.

A rendvédelemben szolgálatot teljesítők január 1-jétől 10 százalékos illetményemelésben részesültek, emellett az arra jogosultak egyszeri, hathavi fegyverpénzt is kaptak, de a rendőri hivatás továbbra sem vonzza a fiatalokat.

 

( Németh A.)