hirdetés

Az európai intézmények  válaszát sürgette a migráció Földközi-tengeri útvonalán kialakult vészhelyzetre Francesco Rocca, az olasz vöröskereszt elnöke, miután újabb tizenhét ember veszett vízbe Észak-Afrika és Dél-Olaszország partjai között.
migránsok hajón-AFPAz olasz vöröskeresztnek  ezen a  földközi-tengeri szakaszon szolgáló hajója 113 embert mentett ki egy a nyílt tengeren hányodó gumicsónakról csütörtökre virradó éjszaka. A csónak utasaisainak egy része mentőmellényben a vízben hosszú ideig várt a mentőkre.

A mentésben a Moas máltai székhelyű humanitárius szervezet egységei is segítséget nyújtottak. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem tudtak minden személyt kimenteni: a túlélők szerint tizenheten vesztek a tengerbe, közöttük egy hároméves nigériai kisfiú. A gumicsónak a líbiai Szabráta partjairól indult: az utasok közül többen égési sérüléseket szenvedtek a csónak motorjából kiszivárgó forró üzemanyagtól.

Francesco Rocca kijelentette: soha senki  nem tudja  megmondani,  hogy pontosan hányan tűntek el a tengerben.  A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint év eleje óta több mint 3500 ember halt meg a földközi-tengeri átkelésben.

Az olasz Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy ez a szám a megtalált tetemekre vonatkozik. Francesco Rocca hozzátette: túl sok az áldozat, az intézményeknek lépnie kell. Kijelentette, az önkéntesek nem helyettesíthetik az intézményeket, európai szintű válasz kell a végtelen és szégyenletes mészárlásnak a leállítására.  Elérkezett az ideje, hogy alternatív útvonalat találjanak ezekre a „halálutakra” – tette hozzá.