hirdetés

Pár hét és csúcsra jár a koronavírus járvány. Az elmúlt 24 órában majdnem ezer új fertőzött lett. Rossz hír, hogy a halálozások száma akkor emelkedik meg, ha a fertőzöttek a magas kockázatú betegeknek adják át a vírust, ezért most még nagyobb mindenki felelőssége – mondta Müller Cecília. Arról is beszélt a fő tisztiorvos, nem kell mindenkinél tesztet végezni, aki úgy gondolja, hogy fertőzött.

 

A járványügyi adatok valóban azt mutatják, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt 4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi tájékoztatón.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elemzői figyelmeztettek arra, hogy Magyarországon is hasonló folyamat zajlik majd le, mint Floridában, Dél-Franciaországban vagy Spanyolországban, ahol a sok érintettel, de kevés megbetegedéssel terjedő fertőzés a fiataloktól gyorsan elért az idősebb korosztályokig, és ezzel az áldozatok száma is rövid idő alatt megugrott. Az elemzők szerint október elején emelkedhet meg az elhunytak száma. (Az nem egyértelmű, hogy a tiszti főorvos mihez képest számolja a 4-5 hetet. Ha a fertőzések megugrását vette alapul, akkor ugyanazt mondja, mint az ITM-es anyagot készítő elemzők.)

Péntekre 927 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 22.127-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 9 beteg hunyt el, ezzel a járvány kezdete óta 718 koronavírussal fertőzött ember vesztette életét. A kórházban ápoltak száma is nő, jelenleg 577 beteget kezelnek kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. A betegség jellemzően most is az idős korosztályt érinti súlyosan.
Müller Cecília szerint most “még nagyobb a felelősségünk, mint valaha volt”, hogy veszélyeztetett korosztály ne kapja el a vírust. Müller Cecília többször elmondta, a WHO sztenderdjei alapján tesztelnek, a gyakorlaton nem változtatnak.

A tiszti főorvos elmondta azt is, a járvány kezdete óta 668.553 PCR-teszt készült el, a laborvizsgálatok száma fokozatosan emelkedik, ez kielégíti a naponta keletkező szükségleteket.

Minden gyanús, valamint járványügyi szempontból indokolt esetben el kell végezni a laborvizsgálatot, azonban nem mindenkinél kell tesztet végezni, aki úgy gondolja, hogy nála a betegség tünete fennáll.

Azt mondta, ilyen esetben szólni kell a háziorvosnak, aki tud szólni a mentőknek. Müller szerint az eljárásrend pontosan szabályozza, hogy kinél feltétlenül szükséges PCR-tesztet végezni, mikor lehetséges, és mikor nem ad elég pontos információt egy teszt. A tiszti főorvos szerint a korábbinál jóval kevesebben teszteltetnek magánúton, a 668 ezer vizsgálat többsége járványügyi érdekből történik.

Csütörtökön kiderült, a Külügyminisztérium átlagosan 4,6 ezer forintért vett teszteket, Müller elmagyarázta, ehhez képest miért 17 ezer a laborvizsgálat hatósági ára. Azt mondta, az önköltségi ár szűkre szabott és sok tényezőből áll össze, például kell egy, a vírus szállítására alkalmas táptalaj, amit az Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja állít elő, szükség van mintavételi csőre és pálcára is, nem beszélve a vizsgálathoz szükséges gépekről. Müller megemlítette a rezsiköltséget és a laborban dolgozók bérét is.

Beszélt arról is, országosan 29 kórházat jelöltek ki a középsúlyos, súlyos betegek ellátására, amelyek 3 részletben lépnek be az ellátásba. Elkezdődtek az átvezénylések, ez azt célozza, hogy a megfelelő helyen megfelelő ellátást kapjanak a betegek.

Most koncentrált védekezésre van szükség.

Müller egy kérdésre válaszolva elmondta, mi a helyzet a koronavírus-fertőzés miatt digitális oktatásra küldött gyerekekkel és családjukkal. Ha egy gyerek pozitívvá válik, akkor a vele egy háztartásban élők és az őt körülvevő osztálytársak kontaktszemélynek minősülnek. Náluk a 10 nap lappangási idő alatt figyelni kell a tüneteket, ám az ő szüleik már nem számítanak szoros kontaktnak. Ha jelentkeznének rajta a tünetek, akkor szólni kell a háziorvosnak, és mintát vesznek tőle.
Egy másik kérdésre válaszolva Müller beszélt arról is, a külföldről hazatérő magyarok elhagyhatják két negatív PCR-teszttel a 10 napos karantént.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, 133 esetben intézkedtek “közérdekű üzem megzavarása” miatt, vagyis azért, mert az emberek nem viseltek maszkot tömegközlekedési eszközön vagy más, előírt helyszínen. Hétfő óta 221 figyelmeztetést, 23 helyszíni bírságot osztottak ki, 19 szabálysértési feljelentést tettek. A Puskás Arénában a Szuperkupán 14.032 néző vett részt, Kiss elmondása szerint mindenkinél mértek testhőt. 16 embert kétszer kellett mérni, elsőre ugyanis a megengedettnél magasabb értéket mutatott a hőmérő.

(ajtai )