hirdetés

A zöldségesek is kisebb áfát akarnak. A zöldség-gyümölcs ágazat jelenleg az egyik legfertőzöttebb az áfakiesések tekintetében, az adó 5 százalékra csökkentése ezen sokat segítene.

zöldség

A szakma követelése jogos. Ezen területen a NAV szinte évről évre nagy százmilliós, milliárdos áfacsalókat leplez le. Azaz sajnos vannak olyan nagyban utazók, akik rendesen károsítják az államot. Ilyen volt az ismert olimpikon Növényi ügye is, ahol szerencsétlen is belekeveredett egy milliárdos adócsalási ügybe.

Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Magyar Nemzetnek ellmondta: a zöldség-gyümölcs ágazatban a becslések szerint átlagosan 40 százalék körüli a feketegazdaság aránya, ami mintegy 60-70 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek. Éppen ezért nagyon indokolt lenne az áfacsökkentés.

A legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések működése veszélybe került. A tejágazathoz hasonlóan itt is körhintacsalásról beszélhetünk. Sokan számla nélkül vásárolják fel a termékeket, amit aztán számlával adnak el akár közvetlenül gyári felhasználásra. Számos esetben még vissza is igénylik az áfát ezek után – jelentette ki Csizmadia György.

A szakmaközi szervezet alelnöke szerint az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer csak az import helyzetén javított. A szakértő úgy vélte, az áfa 5 százalékra csökkentése után már nem lenne értelme a trükközésnek.