hirdetés

Jobban keresnek a lengyelek, a szlovákok, a szlovének és a csehek is a magyaroknál. Elgondolkodtató egy dolog. Ráadásul a régióban itt szedik be a legtöbb adót. Csak egy példa, idén közel 180 milliárddal több áfabevétellel tervez a kormányzat, amit mindenki fizet, gyermek, felnőtt, nyugdíjas, gazdag és szegény egyaránt. De legjobban a béreket sújtja különféle komoly adó a többi országhoz képest. Minden kifizetett 100 forint 193 forintba kerül a munkáltatónak.

forint euro

Továbbra is Magyarország vezeti a régióban az adóztatási listát. Nálunk a legnagyobb az elvonások szintje, a GDP 39,2 százaléka, ami megközelíti a nyugat-európait, miközben a versenytárs államokban – Románia, Bulgária, Lengyelország – ennél alacsonyabb, 27-28 százalékos az arány. Ráadásul nem arról van szó, hogy a rekorder fogyasztási adó miatt magas a szint, a közvetlen adók miatt igazán jelentős ugyanis az elvonás, ezen belül is kiugróan magas a béreket terhelő adó.

Magyarországon az idén 100 forint nettó kifizetése a munkáltatónak 193 euróba kerül – jövedelemszinttől függetlenül – a gyermekteleneknél. Ez az arány javult tavaly óta (196 százalékos szintről csökkent 3 százalékpontot az idei szja-csökkentés miatt), de még mindig a legmagasabb a régióban, ami különösen az alacsony béreknél emelkedik ki – derül ki a Mazars kiadványából. Magasabb, 2000 eurós jövedelemszintnél a terhelés már nem kirívó, de még mindig nálunk a legmagasabb. A háromgyermekeseknél az elvonások szintje már belesimul a régió átlagába.

A bérversenyképesség szempontjából nem számít az egykulcsos adó sem. Bár Magyarország az idei adócsökkentéssel szembement a régiós trenddel (senki más nem csökkentette az szja-t, sőt Csehország és Ukrajna is emelt), a munkavállalói járulékok kiugró szintje miatt vezetjük a régiós listát. Ez ráadásul viszonylag alacsony kereseti szinttel társul. A Mazars úgy kalkulál, Magyarország a régiós átlagnak megfelelő béreket fizeti, ám ez annyit jelent, hogy a lengyelek, a szlovákok, a szlovének és a csehek is jobban keresnek a magyaroknál.

A másik trend a feketegazdaság elleni küzdelem. Az online kasszásítás nem csak hazánkra jellemző, Horvátországban, Bulgáriában és Ukrajnában is működik a rendszer. De elsősorban szintén az áfacsalások visszaszorítása a cél a belföldi összesítő jelentések kiterjesztésével, amelyeket 2014-től már Szlovákiában, 2016-tól pedig Csehországban is el kell készíteniük a vállalkozásoknak.

Ukrajnában pedig bevezették az online számlázást – ez is lesz Magyarországon 2017-től, ahogyan a százezer forint áfatartalmú számlákról is részletes jelentést kell majd írni az adóhatóságnak. A szigor egyre nagyobb teher a tisztességes cégeknek is.

(Forrás: VG)