hirdetés

Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után mindenképpen kell adózni, ám számlát adni csak abban az esetben kötelező, ha gazdasági tevékenység is áll a kiadás mögött – mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

családiház-kp.huIngatlankiadás kétféleképpen lehetséges: rövid vagy hosszú távra. A hosszú távú ingatlan-bérbeadás jellemzően albérlet lehet. Aki a lakását ilyen formában magánszemélyként nem cégnek, hanem egy másik magánszemélynek adja ki – és nem turisztikai célból –, annak nem kötelező adószámot kiváltania – mondta a köztévén Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője.
Szerinte a legegyszerűbb az albérletkiadás után önálló tevékenységből származó jövedelemként adózni. Ennek a kiszámítása sem bonyolult: van a bérleti díj mint bevétel, ebből levonhatók a számlával igazolt – például rezsi – költségek, a kettő közti különbség lesz az a jövedelem, ami után 15 százalékot kell adózni.
Ha az éves összesítésben az így kiszámított jövedelem meghaladja az évi egymillió forintot, akkor a 15 százaléknyi szja-n felül még 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is meg kell fizetni. Ez nem gazdasági tevékenységből származó jövedelem, így nem is kell számlát adni.
Ha azonban a lakáskiadást valaki gazdasági tevékenység keretében hasznosítja és nem magánszemélyként, az különféle adózási módok közül választhat, attól függően, hogy kft.-t, bt.-t alapított rá, vagy egyéni vállalkozóként tevékenykedik.
Az egyre inkább terjedő Airbnb-s lakáskiadás – amikor valaki vendéget fogad a saját lakásában rövid távra és ezért pénzt kér – szintén adóköteles, de már másként, mint a hagyományos értelemben vett hosszú távú lakáskiadás.
A kulcsszó a gazdasági tevékenység – szögezte le a NAV szóvivője.
Az Airbnb esetében ugyanis általában jár szolgáltatás a lakáskiadáshoz: ágyneműcsere, mosás stb. Itt is lehet önálló tevékenységként adózni, valamint lehet valamilyen gazdasági formákat választani – de a legegyszerűbb talán adószámos magánszemélyként végezni. Vagyis adószám mindenképpen kell. Az egészségügyi hozzájárulás ebben az esetben nem 14, hanem 27 százalék lesz.
Van azonban egy kedvezőbb megoldás is, a fizető-vendéglátó tevékenység. Aki a saját házában, lakásában fogad vendégeket rövid távra, szobánként 38 ezer 400 forintot kell megfizetnie az adóhatóságnak félévente.

(Fotó: illusztráció)