hirdetés

Brutális. 60 milliárd forinttal tartoznak a kórházak. Az orvosok egy része arra panaszkodik, hogy késve kapja meg a fizetését, mert azt a kórház kénytelen hátrébb sorolni a rezsiköltségek mögé.

A magyar kórházak szakmai felügyeletét ellátó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) azt mondta, nincs olyan belső utasítás, amely a kifizetésre váró számlák rangsorolására utasítaná az intézményeket. A megkérdezett, számlára dolgozó orvosok azonban arra panaszkodnak, hogy több hetes késéssel, egyre nehezebben jutnak hozzá a munkájuk ellenértékéhez.
A kórházak összesített tartozása elérte a 60 milliárd forintot, a választások előtt összeállított 5,1 milliárd forintos juttatást pedig csak az új kabinet egészségügyért felelős minisztere fogja – jó hírként – ténylegesen szétosztani.
A lap emlékeztet arra, hogy az új könyvelési szabályok szerint a kórházak csak annyit költhetnek, amennyi bevételük van az adott hónapban, és közgazdászok szerint így legfeljebb 4 százalékos adósságállomány menedzselhető. Ahol ennél nagyobb az arány, ott előbb-utóbb működési gondok léphetnek fel, a kórházak jó része azonban súlyos kinnlevőségeket görget maga előtt.