hirdetés

Zseniális a fideszes kerékpárügyi biztos ötlete. Révész Máriusz azt szeretné, ha a cégek és a munkavállalók jelentős adó- és egyéb kedvezményeket kapnának, ha kerékpárral járnának dolgozni.

Budapest, 2016. június 16. Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója és Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke (b-j) a Bringológia című kiállítás megnyitóján az Iparművészeti Múzeumban 2016. június 16-án. MTI Fotó: Marjai JánosHamarosan a kormány elé kerül egy komplex javaslatcsomag, amelynek lényege, hogy adó- és egyéb kedvezményekkel támogassák a kerékpáros közlekedés fejlődését. A Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztos által jegyzett javaslat a munkáltatóknak lehetőséget adna, hogy hatékonyabban támogathassák a munkába kerékpárral járókat.

A javaslatcsomag a következő hetekben kerül a kormány elé. Ha ott támogatást kap, 2017-ben lehet belőle törvény. Amennyiben megvalósul, akkor a cégek a jelenleginél jobb feltételekkel vehetnének a munkatársaiknak BUBI-bérletet, nagyjából úgy, ahogy most a BKV-bérlet megvásárlását támogathatják. A munkáltatók ugyanakkor kedvezményes adóterhek mellett vásárolhatnak új kerékpárt az alkalmazottaiknak.

Nem magyar találmány ez, hisz Nyugat-Európai városokban bevált megoldásokat igyekeznek bevezetni Révész Máriuszék. Ausztriában a céges magánhasználatú kerékpárok után a munkáltatók levonhatják ezek költségét az adózott eredményből. Sőt, hasonlóan a gépjárműhasználathoz, a kerékpárral megtett üzleti célú utak után 0,38 euró költségtérítést adhatnak.