hirdetés

Áder a víz ura
2016-02-15 15:33

A tervek szerint november végén vagy december elején ismét víz-világtalálkozót rendeznek Budapesten – jelentette be az államfő azzal összefüggésben, hogy meghívást kapott az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületébe.

ader

 

Az elnök felidézte, hogy a tavaly szeptemberben New Yorkban elfogadott úgynevezett fenntartható fejlődési célok között 2030-ig jelölték ki azokat a feladatokat, amelyeket a nemzetközi közösség szeretne megvalósítani.

Ezek között fontos fejezet a víz, és a többi pont is – a mezőgazdaság, az élelmiszer-biztonság, az iparfejlesztés, az urbanizáció és az egészségügy – összefügg a vízgazdálkodással – szögezte le.

A probléma világos és egyértelmű – mondta az államfő, kifejtve: a Földön rendelkezésre álló vízkészlet mindössze 3 százaléka édesvíz, és annak is csak egyharmadához lehet hozzáférni.

Egyre nehezebben hozzáférhető az édesvízkészlet, egyre több a szennyezés, így egyre nehezebb feladat, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vízzel lássák el az embereket. Az elsivatagosodás miatt az is egyre komolyabb problémát jelent, hogy elég víz legyen a mezőgazdasági műveléshez – mondta az államfő.