hirdetés

Diákonként havi nyolcezer forintot kér a szülőktől a fővárosi Xantus János Két tanítási nyelvű gimnázium is a megemelkedett energiaárak miatt. Érdekesség, hogy a Xantus fizetős iskola és így kér pénzt a vezetőség. Korábban a Madách Imre Gimnázium jelentett be hasonló lépést de az állami iskola.

 

Újabb neves budapesti gimnázium fordult a szülőkhöz, hogy havonta 8 ezer forinttal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a gyermekeik ne fagyjanak meg és, hogy az órákat megtudják tartani. Érdekessége az ügynek, hogy a Xantus János Gimnázium az alapítványi iskola, azaz a szülök fizetnek támogatást fél évente.

Természetesen sok szülő tudomásul vette az iskola döntését. Azonban több diák fel van háborodva a lépést miatt főleg a most érettségizők, hisz így is rengeteg plusz pénzzel jár nekik az érettségi és a szalagavató is.

Hasonló lépést korábban a Madách Imre gimnázium vezetett be. Ott azzal indokolták a havi 8 ezer forintos rezsi pénzt, hogy  ezzel az órák megtartásán, az érettségire való felkészítésen és adminisztráción kívül minden egyéb pluszmunkát el tudjanak végezni. Az intézmény erről a Facebook-oldalán írt, megjegyezve, hogy elveikkel ellentétes a dolog, és mindeddig vártak a levél megírásával, most viszont nem tudják másképp megakadályozni iskolájuk további leépülését, színvonalának csökkenését. Indokként többek közt megemlítették, hogy a megélhetési nehézségek miatt idén tíz százalék feletti arányban kényszerültek elhagyni kollégáik a gimnáziumot.

A poszt szerint a gimnázium természetesen állami marad, „így az állam biztosítja az (egyelőre nyomorúságos) fizetéseket és a működtetés általa felvállalt színvonalát”. Ők ezért vállalják a heti kötelező huszonkét óra megtartását, a dolgozatok kijavítását és a diákok felkészítését az érettségire. Ezeken felül a készüléssel, nevelőtestületi értekezletekkel, osztályozó vizsgákkal, ügyelettel és egyéb adminisztrációval már heti több mint negyven órás munkaidőnél tartanak. Elmondásuk szerint ennél több már nem fér bele mindennapi teendőikbe, mert „a megalázóan alacsony bérek miatt a 40 órán túl saját magunk és családunk fenntartásáról is gondoskodnunk kell.”

Az intézmény a fentiek miatt úgy döntött, minden egyéb pluszmunkát az Alma Mater Madách Imre Gimnázium Alapítvány támogat, ehhez pedig a diákonként havi nyolcezer, testvérenként összesen havi tizenkétezer forintot kérnek a szülőktől. Januártól júniusig egy diákra vetítve összesen 48 ezer forintot, vagy a következő tanévben 80 ezer forintot tíz hónapra, „amennyiben a külső tényezők nem változnak”.

Mint ismeretes a kormány hónapok óta azt ígéri, hogy akkor lesz pénz a tanárok fizetésemelésére, ha Brüsszelből megérkeznek a helyreállítási alap forrásai. Eközben a pedagógusok tovább tiltakoznak, sztrájkban vagy polgári engedetlenségben vesznek részt. Utóbbi miatt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból több tanárt is elbocsátottak – miközben a pedagógusok elvándorlása egyébként is súlyos probléma. A kirúgások miatt folyamatosak a tüntetések Budapesten.