hirdetés

Nem fogadta el az ügyészség ajánlatát a volt és ma már vádlott főügyész. A hivatali visszaéléssel vádolt Ihász Sándor nem ismerte el bűnösségét és így tárgyalás lesz az ügyében. Mint ismertes a volt főügyész azért került bajba, mert barátja Gyárfás Tamás , aki ma már a Fenyő-gyilkosság vádlottja anyagokat adott át Ihásznak, aki ezt nem továbbította a nyomozóhatóságnak.

 

Ihászt 2018. április 20-án a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban gyanúsították meg bűnpártolással. A gyanú szerint 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát.

Az átadó a később az ügyben felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult a vele barátságban lévő főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

Ihász korábban azt mondta: „ebből így semmi nem igaz”, csak néhány oldalas írást kapott Gyárfástól, amit évekkel korábban folytatott beszélgetésekből, „versszerűen” állítottak össze. A keddi előkészületi ülésen sem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem.

Az első tárgyalási nap március 26-án lesz. Ezen várhatóan kihallgatják a volt főügyészt, és lejátsszák a lehallgatási hanganyagokat.

(Turcsányi)