hirdetés

Bene László volt országos rendőrfőkapitány felmentését kérte védőbeszédében ügyvédje a Fővárosi Törvényszéken. A nyugalmazott volt országos főkapitány és rendőr társai ellen a 2006 őszén történt véres utcai zavargások és események miatt indult büntetőeljárás többek között. Októberben pedig már ítélet várható.

főrendőrök

Kádár András ügyvéd szerint a többrendbeli, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt Bene László nem követte el a terhére rótt bűncselekményt. Bene Lászlót az ügyészség elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolja, mert az MTV-székház ostrománál történtek miatt indult belső vizsgálat alapján nem kezdeményezett felelősségre vonásokat. A vádirat szerint Bene László megbízta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) fegyelmi osztályának helyettes vezetőjét, Árvai Lászlót, hogy az Ignácz-jelentés alapján vizsgálják ki, milyen jogsértések és fegyelemsértések merülhettek fel egyes rendőri vezetők ellen. Az elkészült jelentésben fegyelmi eljárásokra, feljelentésekre tett javaslatot Árvai László, az iratot azonban csak annak elkészülte után mintegy negyedévvel, 2007. február 1-jén iktatták az ORFK-n, és a védelem szerint nincs nyoma annak, hogy azt Bene László olvasta volna.

Védőbeszédében Kádár András utalt arra: Bene László a váddal szemben igenis megvizsgáltatta a rendőri intézkedéseket, számos intézkedést hozott, több esetben jelezte a bűncselekménygyanús eseteket az ügyészségnek, sőt az Ignácz-jelentést a szakminisztériumnak és az ügyészségnek is megküldte, csakhogy válasz egyiktől sem érkezett.

 

A főrendőr ügyvédje furcsállja , hogy bár Bene Lászlóval szemben korábban már volt egy nyomozás, ugyancsak az elöljárói intézkedések elmulasztása miatt, de ezt 2007-ben megszüntette az ügyészség, mert megállapította, hogy az ORFK és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetői a tudomásukra jutott bűncselekmények és fegyelemsértések alapján megtették a szükséges intézkedéseket, így őket nem terheli emiatt mulasztás. Ennek ellenére a 2006-os őszi eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság jelentése alapján mégis indult Bene László ellen egy újabb eljárás, ennek következménye a jelen per.

A per további védőbeszédekkel folytatódik, az elsőfokú ítéletet a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezése után, várhatóan októberben hirdethetik ki. Az ügyészség a 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, valamint szeptember 19-21-én és október 23-án Budapest utcáin történtekkel kapcsolatban 15 pontban emelt vádat rendőri vezetők ellen. Az ügyész elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádol három rendőrtábornokot – Bene László volt országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és Dobozi Józsefet, a Rebisz egykori vezetőjét -, valamint 11 további rendőrtisztet.

Az elsőfokú büntetőper 2013 őszén kezdődött, a vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket. Az ügyészség túlnyomórészt felfüggesztett börtönbüntetést kért a vádlottakra.