hirdetés

A tölgyfa az egyik legjobb áron elérhető, kiváló minőségű faanyag, amellyel dolgozhatunk. Nehéz, tömör, jól megmunkálható fája időtálló és esztétikus megoldás a különböző asztalos és egyéb munkára is. Nézzük, mit készíthetünk tölgy rétegelt lemezből!

Miért pont a tölgy rétegelt lemez?

A tölgy esztétikus, jól ellenáll az időjárás viszontagságainak és nagy mennyiségben áll rendelkezésére. Mivel hazánk területén és a környező országokban is őshonos fafajról beszélünk, ezért szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, a szállítás költségét sem kell megfizetnünk, hiszen deszkáink csupán néhány száz kilométerről érkeznek hozzánk.

Az osztrák, német és cseh erdőkben a klímaváltozás, a nagy esőzések és a rovarok támadásának hatására rengeteg B minőségű faanyag keletkezik. Ez nem azt jelenti, hogy a fa hibás, kártevő rágta vagy penészes lenne – egyszerűen csak nem olyan szép, hogy kielégítse a legmagasabb bútoripari minőség követelményeit.

A B minőségű faanyagot többnyire rétegelt lemezek előállításához használják, illetve olyan területre, ahol nem az esztétika az elsődleges. Ebből viszont az következik, hogy a tölgyből készült alapanyagok ára a nagy kínálat miatt nagyon kedvező.

Ne tartsunk a rétegelt lemeztől!

A tölgy rétegelt lemezekből szinte bármilyen masszív szerkezetet létrehozhatunk. A lemez rétegein belül a rostszálak iránya egymással merőlegesen helyezkedik el, ezért nagyon szilárd, minden terhelésnek elég jól ellenálló anyagot kapunk.

Sokan nem szeretnek rétegelt lemezzel dolgozni, pont azért, mert az olcsósága miatt másodrangú anyagnak tartják. A kiváló minőségű rétegelt lemezek azonban bizonyos esetekben felül is múlják a tömör tölgylemezek tulajdonságait. A rétegelt lemezek egyenletesek, könnyen vághatók és sokáig is tárolhatók.

Hogyan használható a tölgy rétegelt lemez?

A tölgyfát a mai, “gyors” bútorok korában azért nem alkalmazzák sokkal szélesebb körben a bútorgyártásban, mert együtt él a környezetével. Nedves közegben a fa vizet vesz fel és megdagad, míg kevésbé nedves helyen gyorsan szárad. Mivel így a fa térfogata folyton változik, tölgyből tradicionálisan inkább lécbútort készítenek. Előszeretettel használják még parketta, padlólapok és belsőépítészeti burkolatok kivitelezésére is. Erős rostjait a modern gépekkel már nem nehéz megmunkálni.

Rétegelt lemezként jóval kevésbé szembesülünk a térfogatváltozás okozta problémákkal. A rostok már említett merőleges helyzete miatt nem kell tartani attól, hogy a bútor jelentősen változik. A rétegelt lemez megőrzi a fa szép képét és kellemes tulajdonságait, viszont nem kell tartani attól, hogy jelentősen szárad.

A rétegelt lemezt ma már akár házhozszállítással is megrendelhetjük, érdemes körülnézni az OSB Futárnál. Gyorsan, kényelmesen nyerhetünk sok sikerélményt adó alapanyagot, ha bátran nyúlunk ehhez a termékhez.