hirdetés

Őszintének tűnő vallomást tett a HírTv vezére. Elég meredek interjút adott a Mediapiacnak  Tarr Péter, a Hír TV vezérigazgató-helyettese arról, hogy működött a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó televízió akkor, amikor az oligarcha és Orbán Viktor még jóban voltak. Arról is szó esett, és ezt részben le is leplezte Tarr, hogy miként működtek. Az már más kérdés, hogy mindez szép és jó, hogy Tarr beismerte, hogy  sajnos sajtóetikailag és erkölcsileg is gáz volt működésük, azonban ehhez mindenki asszisztált, liszkaisták és a maradók is. Nos, hősként nem tekinthetünk rájuk.

tarr péter

Tarr szerint a kormányzati kommunikációért felelős illetékesek mondták meg a televízió vezetésének, hogy  mi a heti aktuális pártüzenet, mire készüljünk, mit kell a műsorokba ágyazni, kit hívjunk meg, ki milyen ügyben nyilatkozzon, hol és mit hangsúlyozzunk.

Arra a kérdésre, hogy ha Tarrnak fontos a szakmaiság, akkor miért asszisztált ehhez, a vezérigazgató-helyettes ezt felelte:

Voltak napok, amikor ellenálltunk egy kicsit. De nem akarok nagy ellenzékinek látszani. Az igazság az, hogy kiszolgáltuk a rendszert.

Csak néha megpróbáltunk sajtószerűek maradni. Dobtunk mi szakmailag remek műsorokat is, akadt pár lebuktatós, komoly oknyomozós anyagunk. Már amikor épp nem volt szükség a papagájkommandó működtetésére.

Tarr szerint hiába építi most fel azokat a médiumokat a Fidesz, amiket Habony Árpádon keresztül a közvetlen irányítása alá rendel, ezek nem fognak szakmailag jól működni, éppen azért, amiért annak idején a Hír Tv sem tudott, mert  bele fognak futni az általam már említett szakmai problémába: a kormány üzeneteit kell közvetíteniük mindenáron.

Tarr úgy emlékszik vissza a gecizős nap utáni időszakra, hogy a Fidesz mindenáron el akarta szívni, rabolni a Simicska-érdekeltségű médiumoknál dolgozó újságírókat. Azt mondta, először a kulcspozíciókból raboltak, aztán valamilyen ajánlattal vagy fenyegetéssel igyekeztek mindenkit elmozdítani. De szerinte a távozó vezetőség nem ismerte jól az embereket.

Droidnak, rabszolgáknak tekintette őket, nem tudta, ki valódi újságíró és ki szolga, ki az, aki csak dolgozni jár be, és ki az, aki pártelhivatottságból teszi a dolgát. Elszámították magukat.

Folyamatos támadások érték a tévét, sorra hagytak el minket kollégák, köztük olyanok, akikben vakon bíztam, ám ők simán hátba szúrtak.

Volt, aki két nappal a műsora adásba kerülése előtt hagyott itt. Visszanézve, kik menekültek el a hajóról, utólag nyilvánvaló, hogy nagyon is készültek a puccsra.

Tarr szerint a HírTV-nél a kemény mag nem a vezetőségből, hanem azokból áll, akik lent, a hajófenéken dolgoznak. Azt állítja, hogy ezzel együtt egy hónapon át személyesen, telefonon, esti beszélgetéseken győzködött a szerkesztőktől az operatőrökön át mindenkit, hogy ne ugráljanak. És végül sikerült egyben tartani a csapatot.

Arra a kérdésre, hogy a nézők közül kik hagyták el a tévét, Tarr ezt válaszolta:

A politikailag hardcore csapat. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a CÖF-ösök.

Arra a felvetésre, hogy Simicska régi harcostársa, Liszkay Gábor is otthagyta őket (és lett a Magyar Idők nevű új lap gazdája), a nyíltan simicskista Tarr azt felelte:

Az emberi része tényleg a legfájóbb.