hirdetés

Ha lassan is és több mint ezer panasz után, de vizsgálat alá vonta a Tigáz késedelmes fizetéskor alkalmazott gyakorlatát az Energiahivatal. Az idén a lakossági szektorból kivonuló gázszolgáltatóra rengeteg hasonló jellegű panasz érkezett az utóbbi időben, hisz nem voltak restek, és behajtási költségátalányt alkalmaztak a fogyasztókkal szemben, akiket egy-egy ilyen számla sokkolt.

 Miskolc, 2007. január 4. Sokan várnak Miskolcon a TIGÁZ Zrt. gázszolgáltató Corvin úti ügyfélszolgálati irodája elõtt a gázártámogatáshoz szükséges gázóra-átírási kérelmek elintézésére. MTI Fotó: Vajda JánosHatósági eljárást indított a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Tigázzal szemben a társaság késedelmes fizetés esetén alkalmazott gyakorlata miatt. A hivatalhoz csaknem 1500 panasz érkezett, hogy előzetes értesítés nélkül behajtási költségátalányt alkalmaz a szolgáltató.

A MEKH közleményében ismertette, a március 24-étől hatályos törvény lehetőséget ad a szolgáltatóknak behajtási költségátalány alkalmazására, de azt nem teszi kötelezővé. A Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. nem jelezte sem a hivatalnak, sem felhasználóinak, hogy élni kíván ezzel a lehetőséggel, és nem kezdeményezte üzletszabályzatának megfelelő módosítását sem.

Érdekes, hogy eddig a Tigáz úgy gondolta, teljesen jogosan jár el. A cég vezére ezt hangoztatta is a médiában.

– Teljes mértékben a törvény szellemiségében jártunk el. S evidensnek tartom, hogy a Magyar Közlönyt mindenki olvassa, igen, szerintem ez normális – mondta a Tigáz vezetője telefonon  a médiában.

A MEKH június 10-én egyeztetést kezdeményezett a szolgáltatóval, amelyet követően a Tigáz közleményében ismerte el, hogy bizonyos esetekben hibásan alkalmazta a jogszabályt. A hivatal most, az általa megindított hatósági eljárás keretében írásos nyilatkozattételre szólította fel a Tigázt, és vizsgálja, hogy pontosan milyen fogyasztói körben, mekkora mértékben, milyen feltételekkel és tájékoztatás mellett alkalmazza a társaság a behajtási költségátalányt.

A behajtási költségátalány követelésének lehetőségét egy európai uniós jogszabály hazai átültetése alapozza meg. A jogszabály nem csak az energiaszektorra vonatkozik, a törvény és az irányelv célja a fizetési fegyelem erősítése – ismertette közleményében a MEKH.

Az Országgyűlés az önálló törvénybe foglalt behajtási költségátalány összegét negyven eurónak megfelelő forintban határozta meg. A behajtási költségátalány az a forintösszeg, amelyet a jogosult a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezetéül igényel a kereskedelmi ügyletből eredő fizetési kötelezettség teljesítésének késedelmekor. A szabályozás a vállalkozások, valamint a vállalkozások és a szerződő hatóságok közötti kereskedelmi ügyletekre, ezen ügyletek ellenértékének kiegyenlítéseként teljesített valamennyi fizetésre kiterjed.

(Fotó: archív)