hirdetés

Kísért a múlt. Ismét leölik a tejet adó teheneket, akárcsak a 90-es években, az MDF-éra alatt. Majd rá pár évre pedig jött a kapkodás, hogy nincs tehén, nincs szarvasmarha az országban. Most a Fűzvölgyi Agrár Zrt. legalább 40 dolgozóját elbocsátják, tehénállományát leölik a tej alacsony ára miatt.

tehenek

A tej felvásárlási árának drasztikus csökkenése és a nagyüzemek számára kevesebb támogatás miatt felszámolja tehenészetét a Fűzvölgyi Agrár Zrt. – közölte a Zalai Hírlap pénteki online kiadásában. Tóth István, az igazgatóság elnöke a lapnak elmondta: az egyik fő probléma, hogy 110 forintról másfél év alatt 55-re csökkent a tej felvásárlási ára, miközben a boltokban a fogyasztók számára nem lett olcsóbb.

A tejtermelés önköltsége ugyanakkor egész Európában 85 és 100 forint között alakul, így a cégnek minden liter tej előállításával több mint 20 forint vesztesége keletkezik, de ezt a támogatási rendszer megnyirbálásával már a növénytermesztésből sem tudják finanszírozni.

Fűzvölgyön hatszáz darabos tejelőállományt tartanak, ami a borjakkal, vemhes üszőkkel együtt 1200 állatot jelent, s ehhez minimum 1600 hektárnyi terület kell a takarmányellátás miatt. A cég évtizedeken át több mint 2400 hektáron gazdálkodott, de az uniós támogatásokhoz kapcsolódó új elosztási rendszerben az 1200 hektárt meghaladó területekre már nem kapnak egyetlen forint területalapú támogatást sem, és kiszorultak az agrár-környezetgazdálkodási programból is. A tejtermelés után most kapott rendkívüli támogatás mértéke pedig (literenként 4 forint 20 fillér) nem éri el azt az összeget, amit a növénytermelésből elvontak – indokolta Tóth István.

Szűcs László, a társaság vezérigazgatója a lapnak arról beszélt: a jelenlegi 85 fős gárdából akit lehet, nyugdíjaznak, a fiatal és elhivatott dolgozókat megpróbálják a környező gazdaságoknál elhelyezni, de így is várhatóan 40 ember utcára kerül. Hozzákezdtek már a tehenek leöléséhez is, mert a fűzvölgyi tejelőállomány havi 9 millió forint veszteséget termel.

Hasonló nagyszámú és tömeges tehénkényszervágásokat idézett elő az MDF kormány is anno a 90-es években. Igaz, nem a tej alacsony ára miatt, hanem azért, mert  a tehenek, szarvasmarhák levágása után pénzt adtak a gazdáknak, ami több hasznot hozott, mint bármi más.

(Forrás: Agroinform–Esti Ujság)